Geçen yıl aşılama öncesi  vaka sayıları bir anda patlamıştı. Şuanda ise 12 yaş ve üzeri halkın yüzde 81'inin  aşılandığı belirtiliyor.  NOS'e açıklamalarda bulunan bazı biliminsanları, yürütülen aşı kampanyalarına rağmen vaka sayılarının neden arttığını yorumladı. 

Uzmanlara göre şuanda yaşadığımız tablonun nedenlerinin başında  'yeterli sayıda aşılama olmaması, hükümetin korona tedbirlerini kaldırmasından sonra halkın mesafe, hijyen gibi bazı kişisel tedbirleri almaması ve hükümetin fazla iyimser bir tablo sergilemesi' gelmekte.

Aşılanmamış insanların sayısı hala yüksek

LUMC'de epidemiyolog olan Frits Rosendaal basitçe, "Hala pek çok aşılanmamış insan var" derken, Radboud UMC epidemiyoloğu  Alma Tostmann "Ayrıca, hemen hemen tüm önlemler serbest bırakıldı. Sonuç olarak, virüs hala dolaşımda. Korunmayan grup nispeten küçük olsa da virüs dolaşımdayken, enfeksiyona ve hastaneye yatışlara yol açmaya devam ediyor" şeklinde ifade kullandı.

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) tahminlerine göre korona yayılımı çok daha hızlı ilerliyor.  Tostmann, tahminlerin önlemler içeren bir dizi senaryoya dayandığını, hükümetin bu senaryolar içinde en az önlemin alındığı senaryoyu seçtiğini dile getirdi. Tostmann, insanların temel önlemlere beklenenden daha az önem verdiğine de dikkat çekti.

UMC Utrecht'ten epidemiyolog Patricia Bruijning ise durumu şaşırtıcı bulurken, insanların evde kalma ve tokalaşmama gibi temel önlemlere daha az uyduklarını düşündüğünü ve bunun RIVM'nin yaptığı davranış anketinden elde edilen verilerde de açıkça görüldüğünü dile getirdi.

Şu an hastaneye yatan hastalar kim?

Eylül ayında RIVM, bin 369 korona hastasının aşı durumuna baktı. Hastanedeki hastaların dörtte üçünün, yoğun bakımdaki hastaların ise yüzde 80'inin aşısız olduğu ortaya çıktı. Geçen hafta sonu, Göğüs Hastalıkları Uzmanları Derneği tarafından 150 korona hastası ile yapılan ankette de benzer sonuçlar çıktı. 

Anket sonuçlarında ayrıca aşılanmamış hastaların yaklaşık yüzde 40'ının 60 yaşın altında olduğu görüldü. Bu da genç insanlar arasında hala aşı yaptırmanın düşük olduğunu gösteriyor.

Artan sayılar ne anlama geliyor?

Rosendaal'a göre önümüzdeki dönemde hastaneye yatışlar artıracak. Yeni önlemler alınması gerektiğini belirten Rosendaal, alınabilecek önlemler olarak temel önlemleri, korona belgelerinin daha iyi uygulanmasını ve muhtemelen maske kuralının yeniden getirilmesini önerdi.

Kabinenin bu tip önlemler için çok fazla beklememesi gerektiğini vurgulayan Tostmann, temel önlemlere uymamız gerektiğini, şikayet durumunda test yaptırmanın özellikle önemli olduğunu ve en son uygulanan korona tedbirlerine tekrar geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle daha fazla insanın aşılanması gerektiğini vurgulayan Bruijning,  "Hastaneye yatışlara son vermek ve yeni önlemlerin alınmasından sorumlu olmak istemiyorsanız lütfen aşı olun. Her seçimde belirsizlikler vardır, ancak aşı en iyi çözümdür." dedi.

Bakan De Jonge'ye göre, hastane başvuruları "beklenenden daha hızlı artıyor". Bu nasıl mümkün olabilir?

Bruijning'e göre, bulaşıcı hastalık modellerinin arkasındaki hesaplamalar çok karmaşık. "Birçok bilgi kaynağıyla çalışıyorsunuz ve ayrıca bir dizi varsayımda bulunuyorsunuz. Örneğin, önlemlere nasıl uyduğumuz gibi. Belki de bu fazla iyimser bir şekilde tahmin ediliyordu." derken Tostmann, kabinenin şaşırmış olmasına, şaşırdığını dile getirdi.

Tostmann, uygulanan gevşemelerin tavsiye edilenden daha geniş olduğunu ayrıca kabinenin çok fazla iyimser bir tablo sergilediğini ve bunun da kurallara daha az uyulmasına katkıda bulunmuş olabileceğini dile getirdi.

Rosendaal, rakamların "yüksek tarafta" olmasına rağmen hala beklentilerle uyumlu olduğuna inandığını söylerken, buna çok da şaşırmadığını dile getirdi. Rosendaal "Bir noktada herkes  enfekte olacak. Soru ne kadar hızlı olduğu. Bunu tahmin etmek zor." dedi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU