CDA’nın düşünce kuruluşu Bilim Enstitüsü, bugün yayınladığı “Sağlıklı gıdaya erişim ortak bir yarar olmalıdır“ başlıklı bir raporda, eğer fast food restoranları menü içeriğini hızlı bir şekilde daha sağlıklı ürünlerle değiştirmezse, çocuklara satış yapmalarının yasaklanması gerektiği belirtildi.

CDA; yayınladığı raporla, sağlıksız gıda arzını alışılmışın dışında bir tarzda azaltmayı öneren ilk parti oldu. Bilim Enstitüsü üyelerine göre fast food restoranlarında küçük çocuklar ve muhtemelen öğrencilere yapılan satışlarda yaş sınırlaması getirilmeli.

Raporda; fast food restoranlarına öncelikle ürünlerini daha sağlıklı hale getirmek için zaman tanınması gerektiği ancak, bu değişimin olmaması halinde yaş sınırlaması ile restoranların zorlanabileceği belirtildi.

CDA Bilim Enstitüsü üyeleri bu tartışmayı daha önce yürütülen alkol ve tütün ürünleri hakkındaki tartışmaya benzeterek aynı tartışmaların yürütüldüğünü ve sonunda yaş sınırı uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Raporda “Sağlıksız beslenme artık sigaradan daha fazla zarar veriyor” ifadesine yer verildi.

Raporda sadece yaş sınırlaması yok
Düşünce kuruluşu fast food için minimum yaş sınırına ek olarak, restoranlarındaki menünün daha sağlıklı hale getirilmesi gerektiğini de savunuyor. CDA’ya göre hükümet; şeker, doymuş yağ, tuz, işlenmiş et ve porsiyon büyüklüğü gibi noktalarda net bir şekilde şartları belirlemeli.

Yeni açılacak fast food restoranları için belediyelere daha fazla yetki verilmesini savunan CDA, aynı zamanda raporda, okullarda da ücretsiz sağlıklı öğle yemekleri, meyve ve sebze için sübvansiyon daha fazla yaratılması gerektiğini kaydetti.

Hükümet araştırmaya başladı
Bilindiği üzere geçtiğimiz ay Devlet Sekreteri Maarten van Ooijen tarafından yapılan açıklamada, hükümetin Fastfood arzını azaltmak ve özellikle bu şirketlerin okulların yakınında çoğalmasını engellemek için yeni önlemler almak için araştırma yaptığı belirtilmişti.

Son yıllarda Hollanda’daki hızlı bir şekilde artan fast food zincirlerinin sayısı dört büyük şehrin meclislerinde de gündeme getirildi.  Geçtiğimiz yıl hükümete yapılan çağrıda da bu konuda ülkesel önlem alınması gerektiği vurgulandı.  

Yapılan bu çağrıya yanıt veren Devlet Sekreteri van Ooijen, okullarda ve çevresinde fast food zincirleri, meşrubat satışları ve bu şirketlere ait reklamların engellenebilmesi için olası yasal düzenlemeler konusunda, araştırma başlatıldığını duyurdu.

Foto: Louis Hansel - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın