Belediye raporlarına göre, Amsterdam'da neredeyse her üç evden biri özel yatırımcılara ait. Ev fiyatları yedi yılda iki katından fazla arttı. Son piyasa değerlerine göre artık bir alıcının başkentte bir ev satınalması için ortalama yarım milyon eurodan fazla ödemesi gerekiyor.

Mümkün olduğu kadar çok evin yalnızca gerçekten orada yaşayacak insanlar tarafından satın alınabilmesini sağlamayı amaçlayan Amsterdam, yeni bir uygulamaya başlamaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki yıl Şubat ayında Meclis'te oylamaya açılacak plan kabul edilirse, tüm şehirde satış bedeli 512 bin euronun altındaki bir evi satın alan kişi, ilk dört yıl bu evi kiraya veremeyecek. Bu yeni yöntemle, mümkün olan en kısa sürede tüm şehir için "satın alma koruması" getirilmiş olacak.

Başka bir değişle, yatırımcılar kiralamak için ev satın almak istediğinde belirlenen miktarın üzerindeki evleri almak zorunda kalacak.

Yapılan bir hesaplamayla Amsterdam'da yakında her 10 evden 6'sı satın alma koruma planı kapsamında olacak.

Amsterdam'ın yanısıra Utrecht, Tilburg, Den Haag ve Groningen'in de tüm şehri kapsayacak şekilde satın alma koruma planı uygulamayı düşündüğü belirtiliyor.

"Satın alma koruması" tam olarak nasıl işliyor?

Kanundaki bir değişiklik sayesinde, belediyeler 1 Ocak'tan itibaren satın alma korumasına giren mahalle veya ilçeleri belirleyebiliyor. Bu bölgelerdeki 'korunan' evler el değiştirirse, yeni malik evi ilk dört yıl boyunca kiraya veremiyor. Sonuçta evler sadece orada yaşayacak insanlar için çekici oluyor.

Kanunda bazı istisnalar da bulunmakta

Halihazırda zaten kiralık olarak duran evler, kiralık olarak kalıyor. Bir evin hızlı bir şekilde kiraya verilmesini ve ardından kiralık ev olarak lanse edilmesini önlemek için, mülkün en az 6 ay öncesinden itibaren kiralık olması gerekiyor.

Mülkler; çocuk, torun, erkek veya kız kardeş gibi aile bireylerine kiralanabiliyor.

Bunun dışında örneğin geçici olarak yurt dışında  ikamet eden kişiler de evini kiraya verebiliyor.

Ticari alan, ofis veya dükkanla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan mülkler de kiralanabiliyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU