Belçika ve Hollanda’nın farklı üniversitelerinde pazartesi günü başlayan öğrenci eylemleri devam ediyor. Gazze şeridinde Filistinlilere yapılan zulmü protesto eden öğrenciler polisin müdahalesi ile karşı karşıya kalıyor.

Farklı üniversitelerdeki öğrenciler üniversite yönetimlerinden; İsrail ile bağlantılı kurumlarla çalışmamasını, İsrailli kurumların ya da çalışanlarının içerisinde yer aldığı işbirliklerine son vermesini ve bunu şeffaf bir şekilde yapmasını talep ediyor.

Hollanda
Filistin destekçisi akademisyen ve öğrenciler tarafından başta Amsterdam Üniversitesi (UvA), Utrecht, Leiden, Radboud olmak üzere birçok üniversitede eş zamanlı olarak düzenlenen gösterilerde, üniversite yönetimleri protesto edildi. Amsterdam’da öğrenciler polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Diğer üniversitelerde polis müdahalesi olmadı.

Belçika'da 2,1 Milyon Kişi Bağımlılık Yapan Uyku ve Sakinleştirici İlaç Kullanıyor Belçika'da 2,1 Milyon Kişi Bağımlılık Yapan Uyku ve Sakinleştirici İlaç Kullanıyor

Amsterdam Üniversitesinden bugün yapılan açıklamada, öğrenci ve çalışanların güvenliğinin garanti edilememesi sebebiyle, 14 Mayıs Salı ve 15 Mayıs Çarşamba günleri UvA'ya ait kampüslerdeki tüm binaların kapatıldığı belirtildi. Açıklamada, 13 Mayıs Pazartesi günü barışçıl başlayan gösterinin daha sonra yerleşme ve şiddet eylemlerine döndüğü belirtildi.

Açıklamada üniversite yönetiminin, bundan sonraki süreçte, aktivistler yerine sadece kendi çalışanları ve öğrencileriyle müzakere süreci yürüteceği vurgulandı. ,

Maastricht, Groningen ve Radboud üniversitelerindeki eylemler devam ediyor. Leiden Üniversitesinin Den Haag’daki Wijnhaven kampüsü ve Utrecht Üniversitesindeki eylemler sonlandırıldı.

Geceyi kampüslerde kurdukları çadırlarda geçiren öğrenciler, üniversite yönetimlerinin İsrailli kurumlarla işbirliğini sona erdirene kadar kampüsten ayrılmayı düşünmediklerini iletti.

Groningen ile Maastricht Üniversiteleri eylemcilerin geceyi, çevreye zarar vermemek şartıyla kampüste geçirebileceğini belirtti. Eylemin uzaması durumunda durumun yeniden değerlendirileceği belirtildi.

Radboud Üniversitesinde öğrenciler kampüste kurdukları çadırlarda geçirdi.

Belçika
Belçika'da, Gent Üniversitesi'nde (UGent) başlayan öğrenci protestoları, Leuven, Antwerp, Liege ve Brüksel'deki diğer büyük üniversitelere sıçradı. UGent, Leuven Katolik Üniversitesi (KU Leuven), Antwerp Üniversitesi ve Brüksel Özgür Üniversitesi'nde (VUB) de öğrenciler, İsrailli üniversitelerle yapılan akademik işbirliklerine karşı çıkarak eylemler düzenledi.

VUB binasına çadırları, battaniyeleri, halıları, uyku tulumları, yiyecekleriyle binaya yerleşen öğrenciler, istekleri karşılanana kadar binadan ayrılmayacaklarını ifade etti.

KU Leuven'de, yaklaşık yetmiş öğrenci, De Valk Koleji'nde binanın giriş holünde çadırlarını kurdu. 

Gent Üniversitesi'nde (UGent) geçen hafta başlayan eylemler bu hafta da devam etti. Pazartesi sabahı 60 kadar profesör ve doktora öğrencisi katıldı.

VUB'da öğrenciler, Etterbeek kampüsündeki STOA salonunda, Liège Üniversitesi'ndeki öğrenciler de XX Augustus Meydanı'nda bulunan kampüste eylem yaptı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş