2021 yılında getirilen yeni sistem ile bilet fiyatlarına yansıtılan havalimanı vergisi, hizmet bedeli ve check in ücretine ilave olarak uçuş vergisi (Vliegtaks) alınmaya başlandı. Bilet başına alınan 8 euroluk uçuş vergisini artırmayı düşünen hükümet, önümüzdeki yıldan itibaren vergi miktarını 24 euroya çıkartmayı hedefliyor.

Temsilciler meclisine “İyileştirme ve Dayanıklılık Planı ilk taslağı” başlıklı bir açıklama yazısı gönderen Maliye Bakanı Sigrid Kaag, bu değişiklikle birlikte uçmayı 'nispeten daha az çekici' hale getirmek istendiğini dile getirdi. Ancak bakanın planı şimdiden havayolu şirketlerinin tepkisini çekti.

Sadece giden yolcudan alınıyor
Uçuş vergisi sadece giden yolcudan alınan bir vergi çeşidi ve Hollanda’da aktarma yapan yolcular ile 2 yaşın altındaki yolculardan alınmıyor. 

Hollanda’dan başka bir ülkeye uçmak isteyen yolcu ise kişi başına 8 euro uçuş vergisi ödüyor. Ancak önümüzdeki yıl uçuş vergisinde yapılması düşünülen zamla birlikte bu miktarın 24 euroya çıkması, dolayısıyla bilet fiyatlarının da artacağı tahmin ediliyor. 

Hükümet bu değişiklikle birlikte şuanda yıllık olarak elde edilen 200 milyon euroluk vergi miktarını 600 milyon euroya çıkartmayı hedefliyor.

Plan tepki çekti
Hollanda’nın düşük bütçeli havayolu şirketi easyJet'e göre, alınacak vergi doğrudan CO2 emisyonlarıyla bağlantılı değil ve havayollarını emisyonları azaltmaya teşvik etmez. Şirket sözcüsü basına yaptığı açıklamada "Uçmayı yalnızca daha pahalı ve yalnızca seçkinler için erişilebilir hale getiriyor" dedi. 

KLM ise koalisyon anlaşmasının içeriği göz önüne alındığında, havayolu uçuş vergisinden elde edilen gelirlerin sektörü daha sürdürülebilir hale getirmeye gideceğini varsayıyor. Şirkete göre, uçuş vergileri i biletlere entegre edilmezse, yatırımlardan kesinti, yapılması gerekecek. KLM'ye göre, rekabet göz önüne alındığında, fiyatların bir anda yükselmesi, yolcu sayılarına mal olacak. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın