Hollanda’ya iş için, aile ziyareti için veya turistik amaçla gelen vatandaşlar Schengen vizesi alırken büyük zorluklarla karşılaşıyor. Son günlerde özellikle vize başvurusu için haftalarca beklemek zorunda kalanlar ve vize başvurusu reddedilenlerin sayısı giderek artıyor. 

Vize politikasında bir değişiklik olmadığını belirten Hollanda Dışişleri Bakanlığı “ret” cevabındaki bu artışın neden olduğunu açıklayamıyor ancak onlarca vatandaş hem zaman ve enerji hem de para harcayarak almak istediği vizeye erişemiyor.

Konu ile ilgili SonHaber’e açıklama yapan Avukat İsmet Özkara, vize başvurusu reddedildiği için kendisine başvuran müvekkilleri arasında da artışın gözle görülür düzeyde olduğunu dile getirdi. 

İlk sorun VFS’de yaşanıyor
Başlıca iki büyük sıkıntı yaşandığını dile getiren Özkara, birinci sıkıntının Türkiye’deki VFS kurumuna yapılan vize başvurularında yaşandığını belirtti. Kurumda aşırı bir yoğunluk varmış gibi hareket edildiğini belirten Özkara, vize başvurusu yapabilmek için vatandaşların 2-3 ay beklemek zorunda kaldığını aktardı. 

Bunun yanı sıra bir başvurunun sonunda belge eksikliğinden ret cevabı veriliyorsa, VFS’de gerçekten doğru kontrollerin yapılıp yapılmadığı ve kurumun çalışma şeklinin de gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve “bence bu kurumda da bir sıkıntı olabilir. İnsanlar hem zaman hem de para harcıyorlar vize alabilmek için ve bu uğraşları boşa gidiyor” dedi.

Verilen ret cevabı sayısı yüzde 20’lere ulaştı
Özkara’ya göre ikinci büyük sıkıntı Hollanda’ya gelmek için yapılan vize başvurularına verilen ret cevaplarında yaşanıyor. Bu sayının da bakanlık rakamlarına göre ciddi şekilde arttığını dile getiren Özkara “elime ulaşan red cevaplarını görüyorum. Bakanlıktan karar sadece bir A4 formunda geliyor ve içinde elle tutulur hiç bilgi yok.” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığının verilerine göre 2015 yılında vize başvurusu reddedilenlerin oranı yüzde 4’ken bu oran 2021’de yüzde 19’a, 2022’de ise yüzde 20,9’a kadar çıktı. 

Bakanlık, vize reddinin ana sebebinin "yetersiz bilgi verilmesi" olduğunu söylüyor. Başka bir değişle başvuruda eklenen belgelerin eksik olduğunu belirtiyor ancak bunu gerekçelendirmiyor.

Bakanlığın ret cevabında genelde iki dayanak noktasının görüldüğünü dile getiren Özkara, “birinci gerekçe olarak seyahatin nedeninin belli olmadığı belirtiliyor. İkinci neden olarak da ‘geri döneceğinize inanmıyoruz’ şeklinde söyleniyor. Ancak bunun dışında hiçbir açıklama yapılmıyor.” dedi.

İtiraz hakkı var ancak süreç çok uzun
Böyle bir ret kararına karşı vize başvurusu yapan kişinin dilekçe ile bakanlığa başvurup, gerekçenin içeriğini sorması gerektiğini belirten Özkara, ancak gelecek cevapta konunun netleştiğini belirtiyor.

Özkara’ya göre bu durum uzun süreçli bir prosedürün de başlangıcı oluyor. “Ancak bunda da sıkıntı yaşıyoruz çünkü bu süreç 6 ay 9 ay sürebiliyor.” diyen Özkara, yapılan itiraza da ret gelirse mahkemeye gidile bileceğini o sürecin ise bir yılı bulabildiğini belirtti. Özkara, “İnsanlar bu nedenle ret gelen cevaba itiraz etme yolundan vaz geçiyor.” dedi.

Vize için farklı konsolosluklardan başvuru yapılıyor
Hollanda’ya yapılan vize başvurularında ret cevabı sayısının yükselmesi vatandaşların farklı konsolosluklar aracılığıyla vize almaya yönlendirdi. Bu konuda kendisine gelen duyumları değerlendiren Özkara, “diğer konsolosluklarda vize işlemlerinin daha çabuk halledildiğini görüyoruz. Vatandaşlar Hollanda yerine Fransa, Polonya veya Yunanistan üzerinden vize alarak Hollanda’ya geliyorlar” dedi.

Son olarak Türkiye ile AB arasında varılan Geri kabul anlaşmasına da vurgu yapan Özkara, “Bunun imzalanma sebebi neydi? Türkiye vizeden muaf olacaktı. Aradan 8 yıl geçti ama hiçbir ilerleme olmadı. Şimdi vize muafiyeti olacağı yerde daha da zorlaştı. Eşi doğum yapacağı için Türkiye’den gelmek isteyen de aile ziyareti veya turistik amaçlı olarak gelecek olanlar engelleniyor. İş durumundan Hollanda’ya gelmek isteyenlere ise genelde “geri dönme ihtimali düşük” olduğu gerekçesiyle vize verilmiyor ” dedi.

Konu ile ilgili sorularınız ve geniş bilgi için: ozkaraadvocaten.nl 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş