Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda Temsilciler Meclisi, yaşanan yoğun tartışmalar ve kaotik sürecin ardından daha sıkı bir iltica politikasını öngören iki yasa tasarısını kabul etti. Eski bakan Faber tarafından hazırlanan bu yasalar, ülke tarihinin “en sert iltica politikası” olarak tanımlanıyor.

İki statülü iltica sistemine ilişkin yasa, 95 lehte ve 55 aleyhte oyla kabul edildi. Acil iltica önlemlerini içeren yasa ise 94 evet, 56 hayır oyu aldı.

Bu gelişmeyle ilk aşama aşılmış oldu, ancak yasaların Senato’dan da geçip geçmeyeceği hâlâ belirsiz. Senato oylamasının yaz tatilinden sonra ya da daha ileri bir tarihte gerçekleşmesi bekleniyor.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Yasaların kabulü, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından endişeyle karşılandı. Hollanda Belediyeler Birliği, Senato’yu bu düzenlemelerin "uygulanamaz" ve kısmen "hukuken geçersiz" olduğu konusunda ikna etmeye çalışacaklarını açıkladı.

Yola çıkacak gurbetçilere uyarı: Waze ve Flitsmeister bu ülkelerde yasak
Yola çıkacak gurbetçilere uyarı: Waze ve Flitsmeister bu ülkelerde yasak
İçeriği Görüntüle

Yasaların içeriği
Acil iltica önlemleri yasası:

Acil iltica önlemleri yasası kapsamında, iltica oturum izninin süresi 5 yıldan 3 yıla düşürülüyor. Ayrıca süresiz oturum izni uygulamasına tamamen son veriliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, reşit olmuş çocukların ve evli olmayan partnerlerin aile birleşimi ile ülkeye gelmesi yasaklanıyor. Bununla birlikte, Özgürlük Partisi’nin (PVV) sunduğu bir önergeyle yasa dışı olarak ülkede bulunmak, artık cezai yaptırım gerektiren bir suç haline getiriliyor.

İki statülü sistem:
Bu düzenleme, ilticacılar arasında ayrım yapıyor. Kişisel nedenlerle (örneğin cinsel yönelim ya da siyasi görüş nedeniyle) doğrudan tehdit altında olanlarla, savaş gibi genel tehlikelerden kaçanlar arasında fark gözetiliyor. Savaş mağdurlarına, diğer gruba kıyasla daha az hak tanınıyor ve ülkelerinde durum normale döndüğünde geri gönderilebilecek.
©Sonhaber.eu