Sağlık Konseyi, yaşamlarını ilk yılında tüm çocukların RS virüsüne karşı aşılanması, bu nedenle virüse karşı aşıların Ulusal Aşılama Programı’na dahil edilmesi tavsiyesinde bulundu. Konseye göre bu adım bebek ölümlerinin de önüne geçecek.

Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olan ancak tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit eden halk arasında RS olarak tanınan Respiratuar Sinsisyal Virüs, özellikle bebeklerde ölümcül etkiye sahip.

Aşı, doktorlar tarafından yeni doğan çocuklar için yüksek risk taşıyan bu virüse karşı mücadelede bir atılım olarak görülüyor. Geçen yıl Avrupa İlaç Ajansı EMA tarafından da onay aldı. O tarihten bu yana doktorlar ve bilim insanları aşının ulusal aşı programlarına dahil edilmesi yönünde açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde her yıl tahminen 100 ila 200 bin çocuk bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmekte. Hollanda'da her yıl yaklaşık 2 bin çocuk RS virüsü kaynaklı rahatsızlıklar nedeniyle hastaneye kaldırılıyor ve bunların 150 ila 200'ü yoğun bakımdaki bebeklerden oluşuyor.

Karar ertelendi
Sağlık Konseyi, aşının mümkün olan en kısa sürede Ulusal Aşı Programına dahil edilmesini ideal olanın bir sonraki grip sezonu öncesinde çocukların aşılanması olduğunu belirtti. Ancak Devlet Bakanı Maarten van Oijen, parlamentoda yeni yayınlanan bir mektubunda "bu tavsiyenin takibi için şu anda herhangi bir fon bulunmadığını" belirtti. Van Oijen bu kararın kurulacak kabine tarafından alınabileceğini aktardı.

RS virüsü Nedir?
RS virüsü yani Respiratuar Sinsisyal Virüs; Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit ediyor.

Tüm yaş gruplarında özellikle bebekler ve yaşlılarda yaşamı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs, son yıllarda görülme sıklığındaki artışla dikkat çekiyor. Çocukların tümü 2 yaşına kadar en az bir kez RS virüsü ile hastalanmakta ve hayat boyu bu enfeksiyonun tekrarı sık olarak görülmektedir.

Büyük çocuk ve erişkinlerde RS virüsü genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilmektedir. Altı aydan küçük bebeklerde alt solunum yolu ( bronşit ve zatürre) enfeksiyonlarının % 35- 50'si RS virüsüne bağlı olarak gelişir.

Alt solunum yolu enfeksiyonu sonrası ölen çocukların % 10'unda kalp hastalığı, %5.5 'nda kronik akciğer hastalığı ve % 4.5'nda prematüre doğum öyküsü olduğu saptanmıştır. Astım ve diğer kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesine neden olabilmektedir.

Hollanda’da UWV web sitesinde güvenlik açığı! On binlerce kişinin CV’si çalındı Hollanda’da UWV web sitesinde güvenlik açığı! On binlerce kişinin CV’si çalındı

Prematüre doğum, doğuştan kalp hastalığı ve bağışıklık yetmezliğinin RSV enfeksiyonu riskini artıran, ağır ve ölümcül seyretmesine neden olan durumlardır.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.