Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi'nin (CIb) direktörü Jaap van Dissel, Temsilciler Meclisinde Korona , Omicron varyantı ve aşılar hakkında bir brifing verdi. 

Van Dissel verdiği brifingde; destekleyici 3. doz aşı olmadan sadece ilk iki doz korona aşısının, Omicron varyantına karşı,  delta varyantına göre dört ila beş kat daha az koruma sağladığını belirtti.

RIVM direktörü ayrıca, laboratuvar analizlerinin, Omicron varyantı ile enfekte olan kişilerin yüzde 85'inin tam aşılı olduğunu ve bu rakamın Delta varyantında yüzde 62 olarak tespit edildiğini aktardı.

Van Dissel'e göre, daha önce korona geçirmiş kişiler de Omicron varyantına karşı daha az korunuyor. Omicron varyantıyla enfekte olan kişilerin yaklaşık yüzde 3'ü, Delta varyantında ise yüzde 1’i daha önce korona geçirmiş kişilerden oluşuyor.

İki doz aşının kısa vadede Omicron‘a karşı makul bir koruma sağlamasına rağmen, etkinliğin hızla azalmasının beklendiğini belirten Van Diessel, 3. Doz aşının omikron varyantına karşı korumayı yeniden artıracağını dile getirdi. Van Dissel, destekleyici aşıların etkinliğinin de zamanla azalacağını, ancak daha yavaş olacağının tahmin edildiğini disöyledi.

Van Dissel, aşının, uzun süredir dolaşımda olmayan Wuhan varyantına karşı yapıldığını ancak Delta ve Omicron varyantlarının çok farklı olduğunu ve aşının bu yüzden etkinliğinin azaldığını kaydetti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU