Hollanda Merkez Bankası (DNB) bu yıl ve önümüzdeki yıl konut fiyatları ile ilgili öngörüsünü paylaştı. Buna göre 2024 yılında fiyatlar yüzde 6, 2025 yılında da yüzde 4,1 oranında artacak.

Merkez Bankasından yapılan bu açıklama, ilk kez konut sahibi olmak isteyen potansiyel alıcıların önümüzdeki dönemde oldukça zorluk yaşayacağını gösterdi.

Bilindiği üzere Hollanda’da konut fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. DNB'ye göre, bunun başlıca nedeni mevcut ev sayısının az olması, diğer bir nedeni ise son dönemde konut kredi faiz oranlarının biraz düşmesi. Ayrıca birçok kişinin gelirinin artmış olması da bu durumu etkiliyor.

Daha düşük faiz oranları ve artan gelirler sayesinde potansiyel ev alıcıları daha fazla borç alabiliyor ve dolayısıyla daha yüksek teklifler verebiliyorlar. DNB bu nedenle fiyatların bu yıl yüzde 5,9 ve gelecek yıl yüzde 4,1 artacağını öngörmekte.

DNB raporunda ortalama bir ev geçen yılın sonunda 452.000 euroya mal olduğu hatırlatılarak bu tutar için en az 95.000 euro gelir gerektiği ancak, hane halklarının sadece yüzde 39'unun bu gelire sahip olduğu belirtildi.

Hollanda’da geçen yıl 139 kişi boğularak hayatını kaybetti Hollanda’da geçen yıl 139 kişi boğularak hayatını kaybetti

DNB: İlk kez ev alacaklar için durum zorlaşacak
Geçen yıl konut piyasasında bir miktar rahatlama görülmüştü. O dönemde hızla yükselen konut kredisi faiz oranları alıcıların daha az borç alabilmesine neden olmuştu. Bu durum, konut fiyatlarının geçen yıl yüzde 3 düşmesine yol açtı. Ancak bu yılın Nisan ayında bu kayıp telafi edildi.

DNB, ilk kez ev sahibi önümüzdeki dönemin daha da zorlu geçeceğini belirtti ve şu açıklamayı yaptı: "Daha fazla borç alma kapasitesi ve daha yüksek fiyatlar kombinasyonu, ilk kez ev alacaklar için önümüzdeki yıllarda konutların karşılanabilirliğinde büyük bir değişiklik olmayacağı anlamına geliyor" 

Kısacası, konut piyasasında fiyatların artmaya devam etmesi, özellikle ilk kez ev alacaklar için zorlukların süreceğini gösteriyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş