Temsilciler Meclisi'nde Perşembe günü gündeme gelen ve Demokratlar 66 (D66) Partisi Milletvekili Jan Paternoten ile Yeşil Sol-İşçi Partisi Milletvekili Kati Piri'nin sunduğu önerge, DENK Partisi dışında tüm partilerin desteğiyle kabul edildi. Önergede, hükümetin Türkiye'de tutuklu bulunan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği karar doğrultusunda Türkiye ile görüşme yapması talep edildi.

Meclis görüşmesinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday üye olduğu ve bu bağlamda insan hakları ve hukuk devleti alanında belirli yükümlülükleri bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Ankara'ya AİHM'nin ilgili kararlarına derhal uyması için çağrıda bulunduğu hatırlatıldı.

Meclis kararında, AİHM kararlarına saygı göstermenin Avrupa insan hakları sisteminin güvenilirliği ve hukuk devleti için hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca hükümetin, Türkiye ile yapılan görüşmelerde ve olası müzakerelerde özellikle "Avrupa düzeyindeki diplomatik yakınlaşma" ile "AİHM'nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasıyla ilgili kararlarının uygulanması" arasındaki bağlantıyı hatırlatması talep edildi.

Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Kavala ve Demirtaş kararı 
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, geçtiğimiz yıl eylül ayında Strasbourg'da gerçekleştirdiği toplantısında, Türkiye'den Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istemiş ve Türkiye'yi AİHM hükümlerini uygulamaya çağırmıştı.

AİHM kararlarının icrasını denetleyen komite, ayrıca dosyayla ilgili AİHM hükümlerini, bu hükümler temelinde alınan önceki kararlarını ve AİHM kararlarıyla ilgili Türkiye'nin yükümlülüklerini hatırlatmıştı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.