Yaklaşık iki yıl önce ortaya çıkan ve özellikle insan hakları örgütlerinin yoğun tepkisine neden olan Hollanda Kraliyet Askeri Polisi’nin (Koninklijke Marechaussee) sınır kontrollerinde yolcuların ten rengine bakarak sıradan çıkartması ve ayrı olarak kontrol etmesi konusunda, yeni bir gelişme yaşandı. 

Temyiz Mahkemesi’nin bugünkü (14.02.2023) kararında; Marechaussee ekiplerinin sınır kontrollerinde, yolcuların etnik kökeni temelinde kontrol yapamayacağına, bu şekilde yapılan kontrollerin ayrımcılık olduğuna hükmedildi. 

Karar “Hollanda hukuk tarihinde” bir ilk olarak değerlendiriliyor ve emsal teşkil ediyor.

Oudshoorn : “Bu kararın gerekli olması bile acı verici”
Amnesty International yetkilisi Dagmar Oudshoorn karara yönelik basına yaptığı açıklamada “Mahkeme kelimenin tam anlamıyla etnik profillemeyi ciddi bir ayrımcılık biçimi olarak adlandırıyor. Bu her şeyi açıklıyor” dedi. Oudshoorn aynı zamanda yapılan kontrollerin değiştirilmesi için bu kararın gerekli olmasını “acı verici” olarak nitelendirdi.

Kararın temsil teşkil edeceğine değinen Oudshoorn, sadece Marechaussee'de değil aynı zamanda polis, IND, Vergi Dairesi gibi diğer devlet kurumlarının işleyişinde de bir değişikliğe neden olacağını belirtti.

Oudshoorn  “Şimdi hükümetin mahkeme kararından sonra bunu tamamen yasaklamak için nasıl önlem alacağını göreceğiz. Elbette bunu yakından takip edeceğiz.” dedi.

Devlet Sekreteri Eric van der Burg, bugün öğleden sonra Temsilciler Meclisi'ndeki haftalık soru saatinde, Marechaussee'ye  “etnik köken veya ırkın rol oynadığı tüm profilleri” derhal durdurması talimatını verdiğini belirtti. Van der Burg bununla birlikte, merkezi hükümetin kararı temyize götürme hakkı olduğunu dile getirdi.

İlk dava 2021 yılında görüldü
2021 yılında sınır kontrollerinde yolcuların ten renklerine bakılarak sıradan çıkartılarak kontrol edilmesi büyük tartışmalara neden olmuş, Amnesty International, Radar ve Controle Alt Delete organizasyonları konuyu mahkemeye taşımıştı. 

Kurumlar; Marechaussee ekiplerinin, kontroller sırasında etnik profil oluşturduğunu ve rastgele seçilen kişilerin genellikle koyu tenlilerden oluştuğu gerekçesiyle, ayrımcılık yaptığını iddia ederek, dava açmıştı.

2021 yılı Eylül ayında Den Haag mahkemesinde görülen davada hakim, Hollanda Kraliyet Askeri Polisi’nin ülkeye giren yolcuları kontrol etmek için etnik köken temelinde seçim yapmasının ‘ayrımcılık’ sayılamayacağına karar verdi. Kurumlar ise davayı Temyiz Mahkemesine taşıdı.

Aynı dönemde  Marechaussee  tarafından Temsilciler Meclisine gönderilen bir açıklama mektubunda bundan böyle etnik temellerde sınır kontrolü yapılmayacağı belirtilmişti.

Mobil Güvenlik Gözetimi 
Avrupa Birliği içinde sınır kontrolleri gerekli olmadıkça yapılmıyor. Ancak Hollanda'da yasadışı ikameti önlemek için kontrollere izin veriliyor. Bu kontroller gemi, tren ve karayolu yolcularını kapsıyor. Kısaca MTV Kontrolleri olarak adlandırılan Mobil Güvenlik Gözetimi (Mobiel Toezicht Veiligheid) kontrolleri Hollanda Kraliyet Askeri Polisi (koninklijke marechaussee) ekiplerince yapılıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.