Hollanda Kraliyet Askeri Polisi (Marechaussee) tarafından Temsilciler Meclisine gönderilen bir açıklama mektubunda bundan böyle etnik temellerde sınır kontrolü yapılmayacağı belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Hollanda'ya seyahat eden kişilerin denetimi amacıyla oluşturulan mobil güvenlik gözetimi (MTV) Marechaussee ekiplerince sağlanıyor. Ekipler havaalanları, deniz ve kara yolları ile demiryolu taşımacılığında denetimler yapıyor.

Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları örgütleri, Marechaussee ekiplerinin, kontroller sırasında etnik profil oluşturduğunu ve rastgele seçilen kişilerin genellikle koyu tenlilerden oluştuğu gerekçesiyle, ayrımcılık yaptığını iddia ederek, dava açmıştı.

Eylül ayında Den Haag mahkemesinde görülen karar davasında hakim, Hollanda Kraliyet Askeri Polisi’nin ülkeye giren yolcuları kontrol etmek için etnik köken temelinde seçim yapmasının ‘ayrımcılık’ sayılamayacağına karar verdi. Başvuran örgütler ise bu karara itiraz etti.

Önümüzdeki hafta Çarşamba günü yapılacak yuvarlak masa toplantısında, diğer örgütlerin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü ve Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü'nün temsilcileri, hükümet yetkilileri ile bir araya gelecekti. Hollanda Kraliyet Askeri Polisinin toplantı öncesinde gönderdiği mektupta “etnik temellerin profillemede veya seçim kararlarında bir gösterge olmasına izin vermemeyi” seçtiğini belirtmesi, dikkat çekici olarak değerlendirildi. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
©️SONHABER.EU