Avrupa Komisyonu personelin TikTok kullanmasını yasakladı. Birlik içinde ilk kez Hollanda, TikTok'un kamuya ait telefonlarda kullanılmasının bir risk olup olmadığını araştıracak. Temsilciler Meclisi çoğunluğu ise böyle bir yasağa destek vereceğini belirtiyor.

Avrupa Komisyonu, Pekin ile Batı arasında artan gerginliğin son örneği olarak, daha önce benzeri görülmemiş bir hamleyle, güvenlik endişeleri nedeniyle personelinin Çin sosyal medya uygulaması TikTok'u kullanmasını yasakladı.

Perşembe sabahı personele gönderilen e-postada, video paylaşım uygulamasının "en kısa zamanda" ve 15 Mart'tan önce kaldırması gerektiği ifade edilirken bu tarihten itibaren uygulamanın yüklü bulunduğu cihazların "kurumsal ortamla uyumsuz" olarak kabul edileceği kaydedildi.

Politico internet sitesinde yer alan habere göre Komisyon, personeli için bir uygulamanın kullanımını ilk kez askıya aldı.  

Hollanda Birlik içinde TikTok yasağını düşünen ilk ülke
AB genelinde, yaklaşık 125 milyon Avrupalı tarafından düzenli olarak kullanılan TikTok'a yönelik hükümet incelemeleri son aylarda arttı. Komisyon yetkilileri TikTok CEO'su Shou Zi Chew'i Brüksel'e yaptığı ilk ziyarette Avrupa yasalarına saygı göstermesi konusunda uyardı.

Hollanda'daki koalisyondaki dört parti TikTok'un kamuya ait telefonlarda yasaklanmasını istiyor. Şubat ayı ortalarında milletvekillerinin baskısıyla Hollanda hükümeti, istihbarat servislerinin TikTok'un devlet telefonlarında kullanılmasının bir risk oluşturup oluşturmadığını araştırmasını istedi. 

Bu anlamda Hollanda hükümeti Avrupa'da böyle bir yasağı düşünen ilk hükümet oldu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında İngiliz parlamentosu, İngiliz milletvekillerinin veri güvenliği konusundaki endişelerini dile getirmesi üzerine, TikTok hesabını kapattı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Aralık ayında TikTok hakkında yaptığı eleştiride  "aldatıcı şekilde masum" ve kullanıcılar arasında "gerçek bir bağımlılığın" nedeni olarak nitelendirdi ve Rus dezenformasyonunun kaynağı olduğunu dile getirdi.

TikTok ayrıca, AB'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında Avrupa vatandaşlarının verilerinin Çin'e potansiyel olarak yasadışı aktarımı nedeniyle İrlanda'daki lider Avrupa veri koruma otoritesi tarafından soruşturulmakta.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Solen Feyissa - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş