Yüksek enflasyon, Kasım ayında yapılan toplu iş sözleşmelerinde kararlaştırılan ücret artışlarına henüz yansımadı. Şuana kadar yapılan toplu iş sözleşmelerine göre zamlar maaşlara yansıtıldığında, bu sözleşmelere tabi olan çalışanların maaşı ortalama yüzde 2,3 oranında artacak. Ancak sadece kasım ayı için bakıldığında bile, artan enflasyona bağlı olarak etiket fiyatlarının yüzde 5,2 oranında zamlandığı görülmekte.

AWVN, ocak ayından bu yana 3,71 milyon çalışanı kapsayan, toplam 392 toplu iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Kasım ayında görüşülen toplu iş sözleşmelerindeki ortalama ücret artışı, Ekim ayındaki yüzde 2,4'ün bile altında kaldı. Öte yandan AWVN’e göre olası ve uzun süreli bir kapanmada (Korona gibi) maaşlara zam yapılmaması daha mantıklı. 

2021 yılı başından bu güne kadar olan döneme bakıldığında, ücretlerin ortalama yüzde 2 arttığı görülmekte. Yapılan bu zam geçen yılki yüzde 2,3'lük ve hatta bu yıl için düşünülen yüzde 2,4’lük ortalama artışın da altında kalıyor. 


“Zorunlu durumda maaşlara zam yapılmasın”

İşçilerin maaşının ekonomik gidişata göre şekillenmesi gerektiğini savunan işveren sendikaları AWVN, MKB Nederland ve VNO NCW, işçilerin kar payının artırılmasını ve ekonomik bir şok durumunda kararlaştırılan ücret artışlarının geçici olarak geri çekilebilir olmasını önerdi. FNV işçi sendikası ise öneriyi "tamamen anti sosyal" olarak nitelendirdi.

AWVN direktörü Raymond Puts NOS’e verdiği açıklamada, zorunlu duruma örnek olarak birkaç ay sürebilecek kapanma örneğini verdi ve bu gibi durumlarda maaşlara zam yapılmaması önerisinde bulundu.

Önümüzdeki yıl işverenlerin çabasının ‘işgücü piyasasındaki kıtlığın üstesinden gelmek’ olduğunu belirten AWVN direktörü, iyi bir ücretin bunun bir parçası olduğunu ve çalışanların da mümkün olduğunca kârdan yararlanabilmesi gerektiğini açıkladı. 

FNV Sendikası Başkan vekili Zakaria Boufangacha ise bu görüşü “anti sosyal” olarak nitelendirirken, söz verilen ücret artışının geri çekilmesi halinde işletme riskinin çalışan üzerine yıkılacağını kaydetti.

Boufangacha, şirketlerin iyi performans gösterebilmek ve maliyetleri düşürebilmek için şuanda zaten giderek daha fazla esnek saatle çalışan ve serbest çalışanları tercih ettiğine dikkat çekti. 


AWVN: Artış ücret-fiyat sarmalını da beraberinde getiriyor

Her yıl yeniden hesaplanan işçi ücretleri enflasyona göre ayarlanmakta. Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) verilerine göre Kasım ayı enflasyon oranı yüzde 5,2 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı. AWVN’e göre bu artış ücret-fiyat sarmalını da beraberinde getiriyor.

İşveren sendikası AWVN bu durumu şu şekilde açıklıyor: Ücretler enflasyona paralel olarak otomatik olarak artarsa, maliyetler daha da artacak ve bu durumda şirketler etiket fiyatlarını yükseltmek zorunda kalacak, sonuçta enflasyon tekrar yükselecek.

"Tam olarak işverenlerin istediği şey de bu" diye tepki veren FNV sendikası, enflasyona bağlı yapılan maaş zammının “tam olarak ücretlerin ekonomik kalkınmayla birlikte hareket etmesine izin vermenin bir yolu” olduğunu söyledi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU