Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gıda israfına ilişkin 2020 yılı verilerini yayımladı. Buna göre, Covid-19 salgının ilk yılı olan 2020'de Avrupalıların kişi başına gıda israfı 127 kilogram oldu. Eurostat verilerine göre aynı yıl Hollanda’da kişi başına israf edilen gıda miktarı 161 kiloya ulaştı.

Elde edilen verilere göre AB genelinde gıda israfının yüzde 55'ine tekabül eden kişi başına 70 kiloluk kısmını hane halkları gerçekleştirdi. İsrafın yüzde 45'lik kısmı ise gıda ürünleri ve içecek üretimi, restoran ve perakendeciler gibi gıda tedarik zincirinde yaşandı.

Restoran ve yemek hizmetlerinde kişi başına gıda israfı 12 kilogram, perakende ve dağıtımdaki gıda israfı da kişi başına 9 kilogram olarak belirlendi.

İlk korona yılında kişi başına düşen 397 kilogram gıda israfı ile en büyük israf yapan ülkeler listesinin başında Kıbrıs geliyor. Kıbrıs'ın ardından 221 kiloyla Danimarka, 191 kiloyla Yunanistan, 184 kiloyla Portekiz ve 161 kiloyla Hollanda geliyor. Listenin sonunda yer alan beş ülke ise 68 kiloyla Slovenya, 71 kiloyla Hırvatistan, 83 kiloyla Slovakya, 86 kiloyla Bulgaristan ve 87 kiloyla İsveç.

Hollanda listede beşinci sırada
Hollanda’da hane halkının gıda israfı 70 kilogramlık AB ortalamasının altında görülüyor. Hanelerin ortalama gıda israfı 59 kilo civarında. Ancak gıda üretimi esnasında israf söz konusu olduğunda Hollanda üçüncü sıraya yükseliyor. Bu, kişi başına ortalama 23 kilodan çok daha fazla olan 59 kilo gıdanın israf edildiği anlamına geliyor.

Gıda ürünleri ve içecek üretimi, restoran ve perakendeciler gibi gıda tedarik zincirlerinde yapılan gıda israfına bakıldığında örneğin satılmayan ürünlerin çöpe atılması gibi, Hollanda'da kişi başına 12 kilo olarak görülüyor. Bu da AB ortalamasından 3 kilo daha fazla. Restoranlarda israf edilen gıda ürünlerinde Hollanda’da AB'de kişi başına düşen ortalama 12 kilonun yarısı kadar.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.