Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayımladı. Buna göre  ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 daralan ekonomi, ikinci çeyrekte de yüzde 0,3 küçüldü. İki çeyrektir üst üste daralan Hollanda, durgunluğa, yani resesyona girmiş oldu.

Kitlesel iflasların yaşandığı ve insanların toplu halde işlerini kaybettiği klasik bir resesyon söz konusu olmadığını belirten CBS baş ekonomisti Peter Hein van Mulligen, iflasların sayısının hala düşük olduğunu ve işgücü piyasasının da henüz herhangi bir durgunluk belirtisi göstermediğini dile getirdi.

Van Mulligen, “Aslında Hollanda ekonomisi dört çeyrektir ya çok az büyüyor ya da hiç büyümüyor, dolayısıyla bu çeyrek de tabloya uyuyor. Ancak bu Hollanda'nın aniden ekonomik bir uçurumun eşiğine geldiği anlamına gelmiyor. Bu bir durgunluk dönemidir," dedi.

Hafif bir durgunluğun bazen ekonomi için oldukça iyi olabileceğini de sözlerine ekleyen Van Mulligen, “İşgücü piyasası üzerindeki bu büyük baskı biraz hafiflerse, şirketler her şeye rağmen biraz daha kolay personel bulabilir. Bir süreliğine biraz daha az büyüme, hepimiz bununla başa çıkabiliriz." şeklinde ifade kullandı.

Tüketiciler daha az harcama yapıyor
Tüketici harcamaları ve ihracattaki gerileme nedeniyle, COVID-19 salgınının başından beri ilk defa resesyona giren Hollanda’da 2023'ün ikinci çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış GSYH değeri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,3 azaldı.

Van Mulligen'e göre bu şaşırtıcı bir gelişme değil. Aslında, koronadan sonra ekonominin çok hızlı büyüdüğünü,  çünkü tüketicinin 'nihayet' her türlü şeye yeniden para harcayabildiğini belirten ekonomist, şuanda bu tüketim alışkanlığının durulduğunu dile getirdi.

Bakanı Adriaansen: Şimdi istikrar ve öngörülebilirliğe ihtiyaç var
CBS’in öncü verilerine yönelik bir açıklama yapan geçici hükümetin Ekonomi Bakanı Adriaansens, kabinenin şuanda yeni planlar yapamayacağını ancak Bütçe Günü öncesinde doğru değerlendirmelerde bulunması gerektiğini belirtti.

"Aynı zamanda kabine olarak tüketiciler için yeterli satın alma gücü ve istikrarlı bir iş ortamı sağlamamız gerekiyor.” diyen Bakan Adriaansens  “Şu anda istikrar ve öngörülebilirliğe ihtiyaç var, bu nedenle ekonomiyi bozmamaya ve vergileri artırmamaya dikkat etmeliyiz" şeklinde ifade kullandı.

Hollanda’da işgücü açığını gidermek ve ülkenin uluslararası rekabet gücünü arttırmak için yatırım yapmaya devam etmek istediğini belirten bakan, hükümetin "gereksiz fiyat artışları" konusunda neler yapabileceğine de bakacağını dile getirdi.

Geçici hükümet tatilden sonra ilk kez bu hafta Cuma günü yeniden toplanıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş