Başbakan Mark Rutte’nın bugün hükümet adına ülkenin kölelik geçmişi ile ilgili özür dilemesi bekleniyor. Saat 15:00’de Den Haag’daki Milli Arşiv binasında yapılacak toplantıya katılacak olan Başbakan Rutte Danışma Kurulu “Kölelik Tarihi Diyalog Grubu”nun hazırladığı “Geçmişin Zincirleri” adlı rapor üzerine bir konuşma gerçekleştirecek. 

Rutte ve Başbakan Yardımcısı Kaag geçtiğimiz günlerde bugün için "anlamlı bir an" olacağını belirtmişti. Başbakan Rute’nın bugünkü konuşmasında hükümet adına kölelik geçmişi hakkında özür dilemesi beklense de şuana kadar henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Milli Arşiv‘de yer alan konuşmaya Kölelik Tarihi Diyalog Grubu üyeleri, Surinam ile Karayipler’deki Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba ve Sint Maarten temsilcileri ile kabinenin son haftalarda görüştüğü ilgililer katılacak. Bunun yanı sıra konuşmada Başbakan Yardımcıları Hoekstra, Kaag ve Schouten ile Bakanlar Bruins Slot (İçişleri ve Krallık İlişkileri) ve Dijkgraaf (Eğitim, Kültür ve Bilim) da hazır bulunacak.

Hükümet adına 7 farklı noktada konuşma yapılacak
Hükümet üyesi yedi bakan ise Hollanda sömürgesi olan Surinam ile diğer Karayip ülkelerinde düzenlenen törenlerde özür dileyecek.

Devlet yetkililerinin bulunacağı yerler şu şekilde sıralanmakta:
Bakan Weerwind (Yasal Koruma)Surinam'da.
Bakan Van Gennip (Sosyal İşler ve İstihdam).Bonaire’de 
Bakan Kuipers (Halk Sağlığı, Refah ve Spor) Sint Maarten’de 
Devlet Sekreteri Van der Burg (Adalet ve Güvenlik) Aruba'da.
Devlet Sekreteri Van Hufflen (Krallık İlişkileri ve Dijitalleştirme).Curaçao'da 
Devlet Sekreteri Van Ooijen (Sağlık, Refah ve Spor) Saba’da
Devlet Sekreteri Van Rij (Vergi ve Vergi İdaresi) St Eustatius'da

Hükümetin resmi olarak özür dilemesi, Hollanda’nın, köleleştirdiği kişilerin yakınlarına doğrudan maddi tazminat ödemesi anlamına gelmiyor.

Hollandalıların köle ticareti üzerine kurduğu altın çağ
Hollandalılar, 16. ve 17. yüzyıllarda imparatorluk ve kültürlerinin "Altın Çağını", çoğu Güney Amerika ve Karayipler'e yaklaşık 600 bin Afrikalı göndererek finanse ettiler.

Sömürge imparatorluğunun zirvesinde, bugün Hollanda olarak bilinen Birleşik Eyaletler, Surinam, Karayipler'deki Curacao adası, Güney Afrika ve Endonezya gibi kolonilere sahipti.

Geçtiğimiz senelerde Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ve Utrecht şehirlerinin köle ticareti için resmi olarak özür dilemesiyle ülke içindeki baskı arttı.

Rutte, daha önce kölelik döneminin çok geride kaldığını ve bir özrün aşırı sağın güçlü olmaya devam ettiği bir ülkede gerilimi ateşleyeceğini söyleyerek uzun süre direnmişti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş