Adalet Bakanlığı, Hollanda’da doğmuş ve yetişmiş, yaşamı içerisinde çeşitli suçlara bulaşmış kişileri yurtdışı edebilmek için bir tasarı sundu. Tasarı; suça bulaşmış AB vatandaşları dışındaki kişileri ve bu anlamda özellikle Türkleri ilgilendirmesi açısından dikkat çekiyor. Tasarıda, bir kişi 60 yaşında dahi olsa, işlediği suçlara istinaden aldığı cezaların toplamı 5 yılı geçmesi halinde sınır dışı edilebilecek. 

Danıştay tarafından incelenen tasarı, bazı noktalarda hukuka aykırı bulunduğu için değiştirilmek üzere Bakanlığa geri gönderildi. Ancak bakanlığın bu konuda nasıl bir yol izleyeceği, tasarıyı değiştirip değiştirmeyeceği bilinmiyor. Bu anlamda tasarı temsilciler meclisine sunulana kadar belirsizliğini koruyor.

Konu ile ilgili Sonhaber’e açıklama yapan Avukat İsmet Özkara, tasarının bu haliyle özellikle Hollanda’da yaşayan Türk toplumu için birkaç açıdan kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Hollanda yasalarına göre bir kişi suç işlediğinde, Hollanda’da bulunduğu süre göz önüne alınarak belirli bir ceza verildiğini belirten Özkara, “mevcut yasada belirtilen kritere göre, ikamet ettiğiniz yıla bağlı olarak, suçlarınızın toplam süresi ve içeriği açısından yurtdışı edilebiliyor. Avrupa Birliği vatandaşları ise zaten bu yasaya göre yurtdışı edilemiyor. Hollanda’da doğan vatandaşlar için de sınır dışı kararı verilmiyor.” dedi. 

Mevcut yasaya göre örneğin narkotik kaçakçılığından, 60 aydan fazla hapis cezası alan bir kişi sınır dışı edilebiliyor. Ancak yeni tasarı “narkotik suçtan mahkumiyet” şerhini kaldırıyor ve yerine “ciddi suçtan mahkumiyet” şartını getiriyor. 

Yeni tasarıda bir kişinin işlediği suçlarından dolayı aldığı ceza sürelerinin toplamı 5 yıldan fazla olması halinde, Hollanda’da doğmuş olmasına da bakılmadan, sınır dışı etme yetkisi tanınıyor. Bunun yanı sıra kişinin 10 yıl boyunca ülkeye girmesi engelleniyor. 

Suçun içeriği ve Hollanda’da doğmak kararı etkilemeyecek! 
AB vatandaşlarının yine bu yeni tasarı kapsamında değerlendirilmediğini belirten Özkara “Yeni tasarıda söz konusu olan kişilerin içerisinde Türk vatandaşları geliyor. Ancak Türkler Ankara Antlaşmasına tabi. Bu anlamda, sunulan tasarı zaten hukuka aykırı oluyor.” dedi.

Özkara örnek olarak “Diyelimki Hollanda’da doğdunuz veya belirli bir yaştan sonra Hollanda’ya geldiniz ve bu ülkedeki ikamet süreniz boyunca işlediğiniz çeşitli suçlara göre verilen cezaların süresi toplamı 5 yılı geçiyor. O zaman bakanlık, sizin yaşınıza ve hangi suçu işlediğinize bakmadan (adi suçlar hariç) sınır dışı edilmeniz için karar verebilecek.”

Danıştay tasarıyı geri gönderdi
Adalet Bakanlığı’nın sunduğu yasa tasarısı Danıştay tarafından da değerlendirildi. Danıştay’ın tasarıya yönelik gönderdiği gerekçeli açıklamasında, “kişisel haklar bakımından anayasaya aykırı” bulunan tasarının aynı zamanda  “Ankara Antlaşmasına tabi olan Türkler” için de uygun olmadığı ve yeniden değerlendirilmesi, düzenlenmesi için Bakanlığa geri gönderildiği belirtildi.

Avukat Özkara “Bakanlığın denetlemek için gönderdiği tasarı Danıştay tarafından düzeltilmesi talebiyle geri gönderildi. Danıştay tasarının hukuka aykırı olduğunu belirtirken, özellikle Türkiye ile AB arasında varılan Ankara Antlaşması uyarınca, tasarıda belirtilen şartların Türkler için uygulanamayacağı notunu düştü.” şeklinde konuştu.

Hollanda hükümetinin ve Adalet bakanlığının bu şekilde bir tasarıyı hazırlamasından büyük üzüntü duyduğunu belirten Avukat İsmet Özkara “Bir Alman, Avusturyalı, Fransız yani AB vatandaşları bu uygulamadan muaf tutuluyor ancak diğer vatandaşlar yurtdışı edilmeye çalışılıyor. Top şuan tekrar bakanlıkta ancak hükümetin Ankara anlaşmasını hiçe sayarak böyle bir tasarı hazırlaması bizi düşündürüyor ve üzüyor.” dedi.

"Merakla takip ediyoruz"
Avukat Özkara, Bakanlığın tasarıyı düzeltme yapmadan veya değiştirmeden, bu haliyle Temsilciler Meclisine suna bileceğini belirtirken, “tasarı henüz Temsilciler Meclisi gündemine gelmedi. Biz de merakla son halinin nasıl şekil alacağını bekliyoruz.” dedi.

Konu hakkında geniş bilgi için: ozkaraadvocaten.nl 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.