Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılmasına onay verdi. AB üyesi Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e dahil olması ise Avusturya ve Hollanda’nın vetosuna takıldı.

AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nda alınan kararı, AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya'nın İçişleri Bakanı Ales Hoj duyurdu. Hoj, Hırvatistan'ın Schengen müktesebatının tümünü uygulamak için gerekli şartları yerine getirdiğine yönelik AB ülkelerinin mutabakata vardığını bildirdi.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılmaya hazır olduğunu söyledi.

Hırvatistan, 1 Ocak’tan itibaren Schengen bölgesinin 27. üye ülkesi olacak. Bölge 23 AB üyesi ülkenin dışında, İsviçre, Norveç, Liechtenstein ve İzlanda’dan oluşuyor.

Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliğine veto
AB Konseyi İçişleri Bakanları toplantısında alınan karar, AB’nin en yoksul iki üyesi olan ve 10 yıldır Schengen bölgesine katılmaya çalışan Bulgaristan ve Romanya açısından hayal kırıklığı oldu.

Schengen serbest dolaşım bölgesine üye olmak için konseydeki tüm üye ülkelerin kabul oyu vermesi gerekiyor. Ancak Avusturya, mülteci sayısının artacağı kaygısıyla veto hakkını kullandı. Hollanda’nın da özellikle Bulgaristan’ı yolsuzluk ve göç gibi kaygılarla Schengen dışında tutmaya kararlı olduğu belirtiliyor.

Romanya Başbakanı Nicolae Ciuca karardan hayal kırıklığı duyduğunu söylemekle birlikte, yeniden başvuru yapacaklarını belirtti ve “Üzüntü duyduk ve gerçekten Avusturya’nın gösterdiği katı tutumu anlayamıyoruz” dedi.

Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerciyev de “Bu iki üye ülkenin yarattığı hayal kırıklığına karşın, devam etmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu’nun İçişleri’nden sorumlu üyesi Ylva Johansson da gazetecilere yaptığı açıklamada “Ben de hayal kırıklığına uğradım” dedi ve hem Bulgaristan hem de Romanya’nın “Schengen bölgesinin tam üyesi olmayı hak ettiğini, gelecek iki yılda da çabaların devam edeceğini” vurguladı.

Hırvatistan süreci
Hıvatistan'ın Schengen bölgesine katılması ve diğer Schengen ülkeleriyle sınır kontrollerini kaldırması, AB Konseyi'nin onayından sonra mümkün olabilecek.

Para birimi olarak euroya geçmeyi de isteyen Hırvatistan, 2013'te AB üyesi olmuştu. AB Komisyonu da 2019'da Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılmak için gerekli şartları sağladığını açıklamıştı.

Schengen bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden oluşuyor. 60'tan fazla ülkenin vatandaşları Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100'ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize talep ediliyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Guillaume Périgois - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş