Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, yetkili sağlık kurumlarından onay alan test merkezine ev sahipliği yapan Bosphorus Otel’in sahibi Fevzi Şilik ile Nis şehrindeki yerel yetkililerin, ‘gurbetçi vatandaşlar’ için büyük bir imkân sağladığını belirtti.

Merkezdeki ilk testi kendisinin yaptırdığını ifade eden Aksoy, “Merkez, geldikleri ülkede testini yaptırmamış veya testinin geçerlilik süresi dolan vatandaşlar için faydalı bir hizmet sunuyor. Bu hizmetten ben de faydalanmış oldum” dedi.

Otelin sahibi Şilik de 2 Haziran’da faaliyete geçen merkezde yapılan testlerin, Avrupa ülkelerine girişte de geçerli olduğunu ifade etti. Türkiye’ye seyahat eden vatandaşların yollarının üzerindeki otelde test yaptırabileceğini söyleyen Şilik, “Gurbetçi vatandaşlarımızı zor duruma sokmak istemiyoruz.

Nis’e gidip test yaptırabilecekleri yerin konumunu bulmakla vakit kaybetmek yerine, testlerini bizde de yaptırabilirler” diye konuştu. Test sonuçlarının bir saat içerisinde hazır olduğunu aktaran Şilik, “Bizim için mühim olan burada o hizmeti vermek, onlara güven vermek, başladıkları yola devam etmelerini sağlamak” dedi.

Avrupa’da dört kişilik bir ailenin PCR testi yaptırmasının, yaklaşık 600 euroya mal olduğuna işaret eden Şilik, söz konusu test merkezinde yapılan antijen ve antikor testlerinin ücretinin ise yaklaşık 20 euro olduğunu kaydetti. Şilik, Avrupa’daki Türk vatandaşlarının en büyük sorununun, Türkiye’den dönüşte zorunlu olan 14 günlük karantina uygulaması olduğunu söyledi.

BAKANLIK ONAY VERDİ

Test merkezinin bağlı olduğu Human Polikliniği Müdürü Olivera Sindjelic ise Sırbistan Sağlık Bakanlığı’ndan antijen ve antikor testi uygulama konusunda onay aldıklarını anlattı.

Söz konusu testlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) onayladığı ekipmanla yapıldığını vurgulayan Sindjelic, “Yaptığımız testlerin sonuçlarını İngilizce ve Sırpça olmak üzere iki dilde yayımlıyoruz, testlerimiz QR koduna da sahip. Merkezde test yaptıran yolcular, sınırda antijen veya antikor testi ibraz edilmesini talep eden tüm ülkelere giriş yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın