Avrupalı Türklerin anavatan yolculuğunda Bulgaristan'dan sonra en çok çekindikleri Sırbistan, trafik kuralları konusunda çok önemli bir uygulamaya basladı. Ülkede artık hız kontrolleri, radarların yanı sıra otoyol gişeleri arasında elektronik kontrol sistemiyle yapılacak. Türkiye'deki otoyollarda uygulanan sistemin aynısı artık bu ülkede hız yapmanın önüne geçecek.

OTOMATİK ÖLÇÜM
Ülkedeki yeni trafik uygulamaları konusunda SABAH'a açıklamada bulunan Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, "İzin sezonunun baslamasıyla birlikte Sırbistan'da 'ortalama hız kontrolü' uygulaması devreye girdi. Yeni uygulamaya göre, Sırbistan'da uluslararası yol güzergahını kullanacak olan motorlu araçların hız kontrolünde, aracın otoban gişelerinde giriş ve çıkış zamanları kayıt edilerek ortalama hız tespiti yapılacak" dedi. Ortalama hız sınırının asılması durumunda 1500 Dinar'dan baslayan para cezası verileceğini söyleyen Büyükelçi, "30 gün hapse varabilecek cezalar da öngörülüyor. Kısacası Sırbistan otobanlarda artık hız istemiyor. Bu yıl yoğun kontroller yapılamaya baslandı. Ayrıca yapılan önemli değişikliklerden biri de 12 yasından küçükler için artık araçlarda çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğu geldi" dedi.

HIZ LİMİTİ DEĞİŞTİ
Otobanlardaki hız limitinin 120 km/s'ten 130 km/s'e çıktığını söyleyen Büyükelçi, otobanlardaki levhaların çoğunda hız sınırlamasının 120 km/s yazdığını, levhaların değiştirilmesinin ağustos ayını bulacağını ifade ederek sürücülere uyarıda bulundu.

KURAL ZORUNLU MOLA YAPTIRACAK
SIRBİSTAN'IN getirdiği yeni sistem artık zorunlu molayı doğuracak. Avrupalı Türkler, zaten en çok yoruldukları ülke olan Sırbistan'da güvenli mola noktalarında dinlenmek zorunda kalacak. SABAH'ın Sıla Yolu Hizmet İstasyonu olan Hotel Balkan Highway ise size bu molada en iyi adres olacak.

Fatih ÖZYAR