Tüketicinin ekonomiye olan güveni sorgulandığında, en az güveni olanların PVV seçmeni olduğu görülmekte. Hollanda ekonomisine en fazla güvenen ise D66 seçmeni.

Maurice de Hond araştırma bürosu tarafından haftalık olarak yapılan anketinde, PVV seçmeninin ekonomiye olan güveni -44 civarında çıkarken, D66 seçmeninin +36 olduğu gözlemlendi. Tüm partilerin seçmenlerinin ortalaması 8 puan olarak çıktı. Tüketici güvenini de parti seçmenlerine göre alınan verilerde en düşük skorlar 2012 yılında -40 ile çıkmıştı.

Vergiler en önemli konu

Hükümetin ortağı VVD seçmeninin yüzde 39’u ekonominin yeniden canlanmasında devletin katkısının büyük olduğunu düşünüyor. PVV seçmeninin yüzde 2’si bu düşünceyi benimserken, SP seçmeninin sadece yüzde 4’ünn destek verdiği görülüyor. PVV seçmeninin yüzde 78’i, SP seçmeninin de yüzde 73’ü bunun tam tersini düşünmekte.

De Hond tarafından katılımcılara yöneltilen “gelişmiş ekonomi ve artan bütçe olanakları” ile ilgili soruya gelen cevaplarda ise PVV, PvdA ve VVD seçmeninin iş üzerindeki vergilerin ve BTW’nin düşürülmesi yönünde olduğu görülüyor. CDA seçmeni savunmaya daha fazla bütçe ayrılmasını isterken aynı diğer partiler gibi vergilerin düşürülmesini savunuyor.

D66 seçmeni de hem iş üzerindeki vergilerin indirilmesi gerektiğini hem de eğitime daha fazla yatırım yapılması taraftarsı olduğunu belirtiyor. GL mültecilere ve eğitime daha fazla ayrılması gerektiğini, 50Plus ise BTW’nin düşürülüp yaşlıların vergilerinin indirilmesini istiyor.

Oylar hemen hemen aynı kaldı

Anket sonuçlarında elde edilen verilere göre şuanda seçim yapılsa partilere verilen destek oylarında pek fazla değişim olmadığı görülüyor. geçtiğimiz iki hafta içinde sadece PVV’nin 1 oy kazandığını, GL’in ise 1 oy düştüğünü belirten araştırma bürosu, şuanda seçim olsa PVV’nin 22 sandalye, GL’nin ise 13 sandalyeye sahip olabileceğini belirtiyor.

Sıralamaya göre şuanda seçim yapılmış olsa VVD 24, PVV, SP ve CDA 22, D66 17, PvdA 9 ve CU ise 6 sandalye kazanabilecekti.

© SONHABER.NL