2013 yılında Hollanda bandıralı Greenpeace’in 'Arctic Sunrise' gemisine el koyan Rusya tazminat cezasına çarptırıldı.

Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi, Greenpeace'e ait "Arctic Sunrise" gemisine el koyan Rusya’nın bu işlemde uluslararası hukuk kuralarını ihlal ettiğini belirtti ve protestocuların eyleminin korsanlık olarak değerlendiremeyeceğini vurguladı.

Hollanda dava başvurusunda Rusya’dan 7 milyon euro tazminat talebinde bulunurken Mahkeme ceza miktarını daha sonra belirlenmesine karar verdi.

Greenpeace aktivistlerinden Faiza Oulahsen basına yaptığı açıklamada alınan karardan oldukça memnun kaldıklarını belirtirken, gemiye el konulmasının hukuk dışı olduğunu bildiklerini ve mahkeme ile de bunun doğrulandığını dile getirdi.

Greenpeace üyeleri 2013 yılında Kuzey Buz Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını protesto amacıyla “Arctic Sunrise" gemisiyle bir eylem düzenlemiş, Barents Denizi'ndeki bir petrol platformuna yönelik eyleme müdahale eden Rus Sahil Güvenliği birimleri, toplam 30 aktivisti gözaltına almıştı. 18 ayrı ulustan mürettebat üyeleri mahkeme karşısına çıkarılmış, daha sonra "affedilerek" serbest bırakılmışlardı.

© SONHABER.NL