Svalbard Valisi Kjerstin Askholt, Longyearbyen kentindeki bir bankaya silahıyla girip para çalan soyguncunun olaydan yarım saat sonra yakalandığını açıkladı.

Longyearbyen Belediye Başkanı Arild Olsen ise olayla ilgili "Herkes için özellikle banka görevlileri için üzücü ve korkutucu" yorumunu yaptı. Olsen, hırsızlık olayının Longyearbyen'de meydana gelebilecekler arasında son sıralarda yer aldığını vurguladı.

Yetkililerden alınan bilgilere göre Rusya vatandaşı olduğu öğrenilen hırsız, bölgeyi ziyareti sırasında yasal yollardan tüfek kiraladı. Avrupa'nın en kuzey noktasında, 2 bin nüfuslu küçük bir kentte daha önce böyle bir hadisenin yaşanmaması bölge halkını şaşkına uğrattı. Euronews'e konuşan ada sakinlerinden Mark Sabbatini, herkesin aklına gelen ilk sorunun "(Soyguncu) ne düşünüyordu acaba?" olduğunu söyledi.

Vali Askholt ise "Bu olay, maalesef artık bizim bölgemizin de daha önce sadece kıtada görülen suçlara açık olduğunu gösteriyor. Artık suç mahalleri toplumsal değişimlerle bağlantılı olarak değişiyor." dedi.