Yapılan bir araştırmaya göre Hollanda’da yaşayan yabancılar, Hollandalılara göre daha yoğun olarak temel sağlık paketinden faydalanıyor. Yabancıların ödediği sağlık giderleri ise Hollandalılara göre neredeyse yüzde 13 daha fazla.

Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) tarafından yapılan açıklamada, Hollanda’da yaşayan gruplara göre ödenen sağlık masrafları verilerine göre, Hollanda’da yaşayan yabancılar içinde en fazla sağlık masrafı ödeyenler yüzde 24 ile Antilyanlar ve yüzde 23 ile Surinamlılar.

CBS listesine göre 65 yaşına kadar olan batılı olmayanların (kişinin kendi cebinden ödeme mecburiyeti olan miktarlarda dahil olmak üzere) yaptığı sağlık masrafları, kişi başına yıllık 1867 euroyu buluyor. Bu yaş kategorisinde bir Hollandalının ödediği sağlık masrafı ise 1652 euro.

Sağlık masraflarında Antilyanlar yıllık olarak 2049 euro ve Surinamlılar ise 2026 euro ödüyor. Türkler ve Faslılarda bu miktar neredeyse 2000 euroya kadar çıkıyor.

Hollandalıların en fazla ödeme yaptığı masraflar temel sağlık paketindeki harcamalardan kaynaklanıyor. Bunların başında ortalama 899 euro ile hastane masrafları, 262 euro ile ruh sağlığı ve 169 euro ile kullanılan ilaçlar geliyor.

Yapılan sağlık masrafları açısından bakıldığında diğer grupların daha fazla ödediği de görülüyor. Örneğin Surinamlılar yüzde 19, Antilyanlar yüzde 18 ve Türkler yüzde 16 daha fazla masraf ödüyor.

Araştırmaya göre Antilyanlar en fazla ruh sağlığı ve özellikle psikiyatrik rahatsızlıkların tedavilerine harcama yapıyor. Antilyanların bu alanda Hollandalılara göre neredeyse yüzde 65 daha fazla masraf yapmak zorunda kaldığını belirten CBS, bu oranın Surinamlılarda yüzde 43, Faslılarda ise yüzde16 olduğunu belirtiyor. Türkler ise Hollandalılara göre ruhsal problemlerde yüzde 8 daha az masraf ödüyor. Türklerin sağlık alanında diğer gruplara nazaran en fazla yaptığı masraf ise kullanılan ilaçlardan kaynaklanıyor.

© SONHABER.EU