Hollanda'nın Utrecht şehrinde düzenlenen anma programına çok yaklaşık 800 vatandaşın yanı sıra İstanbul AK Parti Milletvekili Metin Külünk, AK Parti Trabzon Milletvekillerinden Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar, T.C Lahey Büyükelçiliği maslahatgüzarı Elçi Kurtuluş Aykan, HDV Başkanı ve T.C Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavir Vekili Yusuf Acar, T.C. Deventer Başkonsolosu Zafer Ateş; Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun; Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız’ı temsilen Başkonsolos Yardımcısı Ulvi Darendeli katıldı.

İstiklal Marşının okunmasın ardından Hafız Osman Bostancı tarafından okunan Kur’anı Kerim tilavetinin ardından Hollanda Mehteran Takımı bir konser verdi.
Ev sahiplerinden UETD Hollanda Başkanı Turan Atmaca selamlama heyecanla yaptığı konuşmasında 15 Temmuz şehitlerine rahmet, gazilerine acil şifalar dilerken, anma programına gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi..

Anma Programının ev sahiplerinden TOVER Başkanı Durmuş Doğan ise, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Yenikapı’da yaptığı konuşmanın benzeri bir konuşma yaparak, salonda gördüğü manzaranın Yenikapı ruhunun Hollanda’da yaşadığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Türk milletini kimsenin bölüp parçalamaya gücünün yetmeyeceğini söyleyen Doğan; Türkiye’ye göz dikenlerin tarih boyunca hüsrana uğradığını belirterek, 15 Temmuz Darbe girişimi Tüm Türk milletini tek vücut olarak birbirine kenetlediğini ifade etti. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Doğan’ın ardından kürsüye T.C Lahey Elçisi Kurtuluş Aykan geldi.

Aykan konuşmasında; “ Bizim insanımızın demokrasi coşkusu normal karşılanmalıdır. 15 Temmuz’da Darbe girişimini FETÖ denen hain örgütün yaptığına dair her geçen gün daha güçlü deliller bulunuyor. Bu hain örgütün zehirli kolları Hollanda’da kendilerini masun gösterme çabası içindedir. İçinde bulunduğumuz süreçte Hollanda Türklerinin kışkırtmalara karşı dikkatli olacaklarına, dik ve vakur duracaklarına inancım tamdır” dedi.

utrecht_15temmuz_sehit_anma

Ak Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ise, Hollanda Başbakanı Rutte’ye gönderme yaparak, “ Sayın başbakan yıllardır bu ülkeye hizmet etmiş Türklere çıkın gidin demek yerine sahip çıkmalıdır. Çünkü bu insanlar, Hollanda’nın başına bir felaket geldiğinde de aynı duyarlılıkla Hollanda’ya sahip çıkacaklarından kimsenin şüphesi olmasın. Hollanda ile Türkiye arasında 400 yıla dayanan sorunsuz bir dostluk söz konusu. Türkiye 15 Temmuz’da dünyaya demokrasi dersi vermiştir, “ diyerek Birinci dünya savaşında kahramanlık destanı yazan Nene Hatunların, Seyit Onbaşı’ların ölmediğini 15 Temmuz’da görüldüğünü söyledi.

İlk bölümün son konuşmacısı ise AK Parti Trabzon milletvekili Adnan Günnar oldu. Günnar, CHP’li Sosyal Demokrat kardeşlerime, MHP’li Ülkücü kardeşlerime, 15 Temmuz’da darbe girişimine karşı çıkan her görüşe mensup insanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye’nin PKK, FETÖ, DEAŞ gibi terer örgütleri ile sonuna kadar mücadeleye devam ederken, Batı dünyası bizi bu taşeron örgütlerle 2023 hedefimizden alıkoymaya çalışıyor” dedi.

Hollanda Türkleri bu ülkenin yaslarına saygılıdır. İslamofobik saldırılar almış başını giderken, camilere yapılan saldırılar günden güne artarken Hollanda Başbakanının Türklere ‘çıkın gidin’ demesini kınıyorum. Ama unutmasınlar ki bir gün gelecek ‘ Ne olur bizimle kalın, gitmeyin diye yalvaracaklar. Çünkü Hollandalı Türklerin bu ülkeye katkıları tahmin edilenden de büyüktür. FETÖŞ’cüleri ve darbe girişimini savunanlar unutmasınlar ki önlem almadıkları takdirde bu örgüt bir gün onları da vuracaktır” dedi.

Rotterdam Mehteran takımının dinletisinden sonra sahneye beklenen isim AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk geldi.
Hollanda Televizyonlarının da canlı yayın arabaları ile takip etiği, 15 Temmuz Şehitlerini anma programında Külünk’ün konuşmasını “ Rutte’ye demokrasi dersi verelim” haberinde okuyabilirsiniz.

© SONHABER.EU