Sağlık hizmetlerinin pahalanması ihtimali ise, çok daha yüksek sağlık sigortası primleri demek; primlerin bu yıl yüksek oranda artması bekleniyor.

Bunun tek sebebi korona hastalarının hastanelerden aldıkları hizmetler değil, aksine hastane çıkışı sonrası ihtiyaç duyacakları ek hizmetler sigorta şirketlerini bir çözüm aramaya itiyor. Onlar da ilk akla gelen ve her zamanki yol olan, primleri artırarak faturayı halka ödetmeyi seçiyorlar.

AD gazetesinin haberine göre, Hollanda genelinde 12 bin kişi civarında insan koronavirüs salgınından etkilenerek hastanelere yatırıldı. Bunların yanı sıra binlercesi de hastalığı hafif atlattığı için evlerinde hastalıkla mücadele ettiler.

Ancak hem hastanede yatırılanlar hem de evlerinde bu süreci geçirenler, daha sonrasında fizik tedavi başta olmak üzere uzun sürecek bir destek programına ihtiyaç duyuyorlar. Fizik tedavinin yanında diyetisyen, psikolog ve mesleki terapilere de ihtiyaç duyulacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Salgının başlangıcında sağlık bakanlığı ile görüşen sigorta şirketleri, hastaneye yatırılması gereken koronavirüs hastalarının taburcu sonrası ihtiyaç duyacakları tedavinin sigortalar tarafından karşılanmasını kabullenmişlerdi. Ancak hastaneye alınmayanlar için herhangi bir anlaşma yapılmadı.

Bu noktada sağlık sigortası şirketleri, hastalara kendi sigorta paketlerine göre destek tedavileri alabileceklerini, eğer tam paket sigortaları yoksa şirketlerin bu tedavileri karşılamayacağını açıkladılar.

Sağlık bakanı De Jonge’un isteğiyle sektör bazında bir araştırma yapılıyor. Uzmanların yapacakları tespitlere göre, gidişat için çözümler geliştirilmeye çalışılacak. Eğer mevcut düzenlemeler ve paketler çoğunluk için yetersiz kalırsa bakanlığın devreye girmesi bekleniyor.

Bütün bunların sonucunda sağlık sigortası primlerinin oldukça yüksek bir oradan artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun tek sebebi koronavirüs salgını değil elbette, bu süreçte aksayan planlı ve normal sağlık hizmetlerinin ücretlerinin sağlık kuruluşlarına ödenmeye devam edilmesi ve normal sağlık hizmetlerinin pahalanması da gösteriliyor.

Verilmeyen normal hizmetlerin ödemesinin devam etmesi sağlık kuruluşlarının ayakta kalması için kaçınılmaz bir seçenek olarak görülüyor. Aksi halde hastanelerin iflas etmeleri ve kapanmaları ile sağlık sisteminin daha ağır yaralar alma ihtimali bulunuyor.

Hollanda sağlık sistemi, primlerin yüksekliği ve bekleme sürelerinin uzunluğu ile zaten halkın memnuniyetsiz olduğu bir alandı. Şimdi sağlık sigortası primlerinin daha da yükselecek olması ve bekleme sürelerinin kısalmasına dair de bir beklentinin bulunmaması, özellikle dar gelirli aileleri endişelendiriyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Habernet