Perspektif.eu haber sitesinde yayınlan haberde, Hollanda’da Anayasal Hakları Koruma Bakanı Sander Dekker, kamu düzeni için tehlike oluşturan dernekleri daha kolay kapatabilmek için Hollanda Temsilciler Meclisi’ne yasa tasarısı sundu. Söz konusu tasarı ile cihatçı dernekler gibi şiddet veya nefrete teşvik eden radikal dernekler, Başsavcılık ve yargı aracılığıyla daha kolay yasaklanabilecek. Yasağa rağmen faaliyetlere devam eden dernek üyeleri için öngörülen hapis cezası ise bir seneden iki seneye yükseltilecek. 

Bakan Dekker’e göre, ülke güvenliği için tehdit teşkil eden dernekler ile ilgili endişeler son senelerde arttı. Bakan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Bizim demokrasimizin korunması gerekiyor. Özgürlüklerin, hukuk devletimiz ve demokratik değer yargılarımız için suiistimal edildiği yerde sınırımızı belli etmeliyiz. Hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörülü olamayız.”

“Tasarı Düşünce Özgürlüğü İçin Tehdit Oluşturabilir”

Yasa tasarısı hakkında Amnesty ve Hollanda Yargı Derneği (Nederlandse Vereniging voor Rechtspaak) olumsuz kanaat belirtti. Söz konusu kuruluşlar, yasa tasarısının düşünce özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü gibi anayasal haklar için bir tehdit oluşturabileceğini belirtti. Hollanda Danıştayı ise yasa tasarısında anılan kamu düzeni kavramının daha somut tanımlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!