Kuran-ı Kerim tilaveti, şehitler için bir dakika saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede divan kurulu başkanlığını Hollanda Türk Federasyon Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Çömlekci yaptı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Al Sancak Türk Kültür Ocağı Başkanı Ahmet Beyaztaş, oba teşkilatı olarak çıkmış oldukları yolda büyük mesafe kat ettiklerini, kalıcı bir yere kavuşmuş olmanın haklı onurunu yaşadıklarını bildirdi. Beyaztaş yaşamış olduğu sağlık sorunlarından dolayı başkanlık görevini layıkı ile yapamadığından dolayı kongre kararı aldıklarını bildirdi ve yeni seçilecek olan yönetim kuruluna başarılar dileyerek her zaman onların yanında destekçileri olacağını söyledi.

Faaliyet ve muhasebe raporlarının okunmasından sonra yapılan seçim sonrası teşkilat başkanlığına Rafet Şahan layık görüldü. Şahan yapmış olduğu teşekkür konuşmasında teşkilat üyelerine teşekkür etti ve almış olduğu bu kutsal emaneti daha yukarılara taşımak için ellerinden geleni arkadaşları ile yapacaklarını bildirdi.

Kongrede son olarak söz alan Hollanda Türk Federasyon Genel Sekreteri Erim Uğurlu yaptığı konuşmada öncelikle görevi devreden Ahmet Beyaztas’a bu güne kadar yapmış olduğu çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Uğurlu Hollanda Türk Federasyonun yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi verdi ve 21 Mart Yerel Seçimlerini kastederek Hollanda’da yapılacak olan bütün seçimlere daha da duyarlı olunmasını söyledi. Erim Uğurlu aynı zamanda insanımızın mutlaka sandıklara giderek oylarını kullanmalarını istedi ve yeni göreve seçilen başkan ve yönetim kuruluna başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Harderwijk Al Sancak Türk Kültür Ocağı kongresinin yapılmasından sonra Ülkücü Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu anısına hazırlanmış olan program ile devam edildi.