Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’nin Gençlik Köprüleri Projesi ile Avrupa’dan Türkiye’ye gelen Fas, Magrib ve Türkiye asıllı gençler, Ankara’da Kızılay’da meydana gelen terör saldırısının yaşandığı noktada terörü lanetledi. Gençler, yaptıkları basın açıklamasında terör saldırılarının evrensel değerleri hedef aldığına dikkat çektiler.

YTB ve European Muslim Initiative for Social Cohesion (EMİSCO) işbirliğiyle Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri projesi kapsamında Belçika ve Fransa’da yaşayan Fas, Magrib ve Türkiye asıllı 40 genç Türkiye’ye geldi. İstanbul’un ardından Ankara’ya gelen gençler, 13 Mart 2016 tarihinde Kızılay meydanında yaşanan hain terör saldırısının gerçekleştiği noktaya giderek hayatını kaybedenleri andılar. Anma programına YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ve Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau’nun da katıldı.

Saldırılarda insan hedef alınmıştır

36 vatandaşın yaşamını yitirdiği noktaya karanfil koyarak dua eden gençler, basın açıklaması yaptı. Yaşanan terör saldırısının medeni dünyayı ve evrensel değerleri hedef aldığını dile getiren gençler, “Bu insanlık dışı terör saldırılarını nefretle kınıyor ve lanetliyoruz” dediler. Terörün iyisinin kötüsünün olmadığının net bir şekilde ifade edildiği açıklamada, Ankara ve Brüksel’de gerçekleştirilen saldırılarda hiçbir ayrım gözetmeksizin insanın hedef alındığı ifade edildi. Açıklamada Türkiye’ye teröre karşı destek olunduğu belirtilerek, “Birden fazla terör örgütüne karşı mücadele veren Türkiye, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türlüsüne karşı burada olduğu gibi uluslararası toplumla dayanışmasını kararlılıkla sürdürdüğünü bu vesileyle açık bir şekilde göstermektedir” denildi.

Acının içinden gelerek acımızı paylaştılar

Gençlerin basın açıklamasının ardından konuşan YTB Başkanı Kudret Bülbül ise Belçika’dan gelen gençlerin Türk milletinin acısını paylaşıyor olmasının son derece önemli olduğunu bildirerek, “Acının içinden gelerek acımızı paylaşıyorlar. Acımızı paylaşıyor olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu. Başkan Bülbül, Belçika’da meydana gelen terör saldırılarını da hatırlatarak, “Biz de bu vesile ile kendilerinin acılarını paylaşıyoruz” dedi.

Terörden en büyük zararı Müslümanlar görüyor

Terörle mücadele konusuna değinen Bülbül, Avrupa’da yaşanan terör saldırılarının ırkçılığa, yabancılaşmaya ve Müslümanları ötekileştirme çabalarına yol açtığına dikkat çekti. “Terörün en büyük mağduru Müslümanlardır” diyen Bülbül, “. İslam gibi evrensel bir dilden, dinden bir barış dilinden ve dininden terör üretmenin en büyük zararını Müslümanlar görmektedir. Bu çerçevede Avrupa’da yaşayan Müslümanları terörle ilişkilendirerek onların hayatını daha fazla daraltmak, doğrusu terörle mücadeleye katkı sunmaz” şeklinde konuştu. Avrupa’da Türk derneklerine, camilerine ve STK’larına yönelik pek çok saldırının gerçekleştiğini hatırlatan Bülbül, bu saldırıların Avrupa’da yaşanmasından dolayı bu saldırıları durmanın da Avrupalı devletlere düştüğünü söyledi.

Saldırılar kabul edilemez

Anma programında konuşan bir başka isim ise Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau oldu. Yaşanan terör saldırılarını barbarca olarak niteleyen Büyükelçi, “Yapılan saldırıları kabul edemeyiz. Bu yüzden bütün terör mağdurları için buraya çiçeğimizi bırakıyoruz” dedi. Yapılan açıklamaların ardından patlama noktasına karanfiller bırakıldı. Daha sonra hayatını kaybedenlerin ruhları için dualar edildi.