Dresden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Fatih Camisi'nin din görevlisi Hamza Turan, camiye geçen hafta yapılan saldırıya ilişkin kendisi ve ailesiyle görüşen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini ve özür dilediğini söyledi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dresden'de iki Almanya'nın birleşmesinin 26'ncı yıl dönümü kutlamalarında, Cumhurbaşkanı Gauck ve Başbakan Angela Merkel ile ailece görüştüklerini hatırlattı.

Görüşmelerinin tercüman aracılığıyla gerçekleştiğini aktaran Turan, "Joachim Gauck, oğlumla çok ilgilendi. Kısa sürede Almanca öğrenmesini çok övdü. Cumhurbaşkanı bize, 'Üzgünüm, özür diliyoruz. Sizi koruyamadık. Bu işin takipçisi olacağız' dedi. Biz de kendisine teşekkür ettik." ifadelerini kullandı.

Turan, Gauck'un hayat arkadaşı Daniela Schadt'ın da eşi Hatice Turan ile ilgilendiğini ve ona moral verdiğini belirtti.

"Merkel'e ayet okudum"
Başbakan Merkel ile görüşmesinin de çok sıcak bir atmosferde geçtiğini aktaran Turan, onun kendisine isteklerinin olup olmadığını ve nasıl hissettiklerini sorduğunu ifade etti.

Konuyu kişiselleştirmeden, camilerin korunması gerektiğini Merkel'e anlattığını dile getiren Turan, şöyle dedi:

"Başbakan Merkel'e, 'Bir kişinin yaptığından dolayı bir toplumu mesul edemeyiz' dedim. 'Hiç kimse, bir başkasının suçundan suçlanamaz' anlamına gelen ayeti okudum. 'Kur'an'ın tabiriyle yeryüzü herkes için yaşanılır kılınmıştır, Allah'ın varlığında, birliğinde buluşalım, ortak paydamız çok' dedim. Kendisi de mükemmel bir söz söylediğimi ve çok sevindiğini ifade etti."

Merkel'in, Türkiye'de Başbakan Binali Yıldırım'ın da bu olaya çok üzüldüğünü ifade ettiğine değinen Turan, kendisinin de olayın hemen ardından başkonsolos, ataşe ve diğer yetkililerin kendilerini yalnız bırakmadıklarını söylediğini kaydetti.

Turan, Merkel'in bölgede konuyu araştırdıklarını ve takipçisi olmaya devam edeceklerini söylediği bilgisini de vererek, "Merkel bize, 'Şok geçirdiniz mi?' diye sordu. Ben de 'Çocuklarım çok etkilendi. Biz çocuklara nazaran daha az etkilendik ama etkilenmemek mümkün değil' cevabını verdim. O da bizi onaylar anlamında başıyla harekette bulundu, bize sarıldı." diye konuştu.

Gauck ve Merkel ile görüşmelerinden çok memnun olduklarını vurgulayan Turan, "Merkel, bizim Almanya'daki başbakanımız. Olay olduğunda ilk koşan Alman komşular oldu. Toplumumuz burada artık kalıcı. Bu ülkede sevgi ve saygı içerisinde hep beraber geleceğe yürümeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Turan ayrıca eyalet İçişleri Bakanı'nın caminin korunması için polis ekiplerini görevlendirdiğini sözlerine ekledi.

Dresden'de 26 Eylül'de yaşanan saldırıda, güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde kimliği belirsiz bir kişi, Hamza Turan ve ailesinin ikamet ettiği lojmanın kapısının önüne el yapımı patlayıcı koymuş ve ardından motosikletle olay yerinden uzaklaşmıştı. Şiddetli patlama sonucu yaralanan olmamış ancak saldırı, hasara yol açmıştı.

AA