AB Dijital COVID-19 Sertifikası olarak adlandırılan uygulamanın 1 Temmuz'dan itibaren kullanılması planlanıyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde liderler birlik çapında COVID-19 pasaportunun başlatılmasına onay verdi. AB Dijital COVID-19 Sertifikası olarak adlandırılan uygulamanın 1 Temmuz'dan itibaren kullanılması planlanıyor.

Euronews Türkçe'nin haberine göre zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen bu hafta sonuna kadar 300 milyondan fazla doz aşının yapılacağını ve önümüzdeki ay bu sayının 400 milyona çıkacağını duyurdu.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de "Gittikçe AB çapında özgürce hareket edebilme ehliyetine kavuşacağız" diye konuştu.

Aşı pasaportu

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta haziran ortasından itibaren bir çeşit Covid aşı sertifikasının yürürlüğe girmesi üzerinde anlaşmıştı.

Von der Leyen teknolojik sebeplerden ötürü ertelenen uygulamanın altyapısının 1 Haziran itibarıyla hazır olacağını söyleyerek konuya Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla açıklık getirdi.

AB geçtiğimiz günlerde AB onaylı iki doz aşı yaptıran üçüncü ülke vatandaşlarının girişine izin veren uygulamayı kabul etmişti. Bu iki girişim sayesinde AB'de bu yılki turizm sezonunun canlandırılması amaçlanıyor.

Yunanistan, İspanya ve Hırvatistan gibi ekonomileri büyük ölçüde turizm gelirine dayalı olan AB üyelerinin bu uygulama konusunda hayli istekli olduğu bildiriliyor.
AB Covid Dijital Sertifikası, sahip olan kişinin aşı durumunu veya Covid-19 enfeksiyonu geçirdiği ya da Covid-19 testinin sonucunu gösterecek.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın