Bu hafta açıklanan 2023 Bütçesinin ve hükümetin önümüzdeki yılki planlarının görüşüldüğü, Temsilciler Meclisi’nin en önemli toplantılarından biri olan dün akşamki görüşme, hiç beklenmedik bir şekilde yarıda kesildi. Kürsüye gelerek bir konuşma yapan Demokrasi Formu (FVD) partisi lideri Thierry Baudet, konuşmasının bir bölümünde Maliye Bakanı Sigrid Kaag’ı sözde casusluk okulu olarak bilinen Oxford Üniversitesinin kolejinde okuduğunu dile getirdi. Baudet’in bu sözleri salon içinde tepkilere neden oldu. 

FVD lideri Baudet’e göre Oxford'daki St Anthony's College, aslında “Batılı gizli servisleri için bir eğitim kurumundan biraz daha fazlası.” Mecliste kaydedilen görüntülerde Bakan Sigrid Kaag’ın oturduğu yerde Baudet’in sözlerine sinirlenerek tepki verdiği görüldü. Bu sırada Meclis Başkanı Vera Bergkamp da Baudet’in konuşmasına müdahale etti.  Başkan konuşmanın ‘bakanın kişisel durumu üzerinden değil görevi üzerinden’ yapılması gerektiği uyarısında bulundu. 

Baudet’in Meclis Başkanı Bergkamp’ın uyarısına rağmen konuşmasında yine Oxford üzerine devam etmesi üzerine kabinedeki bakanların tepkileri de arttı. Bakanlar birer birer salonu terk etmeye başladı. En sonunda Sigred Kaag ve Başbakan Mark Rutte da aralarında bulunduğu tüm kabine, salonu terk etti.

FVD lideri olaydan sonra kabinedeki bakanların salonu terk etmesini 'saçma' bulduğunu dile getirdi ve “Bence acıtıyor. Bir şekilde amacına ulaşıyor.” ifadesini kullandı.

Hollanda siyasetinde bir ilk
Hollanda siyasi tarihinde meclis görüşmelerinde bir veya birkaç bakanın salonu terk etmesi veya konuşmacıya sırtını dönmesi daha önce de yaşanan bir durum. Son olarak geçtiğimiz yıl korona pandemisi ve tedbirleri ile ilgili yürütülen meclis görüşmesinde, dönemin sağlık bakanı De Jonge yine FVD lideri Baudet’e karşı sırtını dönmüştü. Ancak dün akşam yaşanan olayda kabinedeki bakanların tümünün bir anda salonu terk etmesi, Hollanda siyasetinde bir ilk olarak tarihe geçti.
 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.