Mevcut yasalara göre ötanazinin suç sayıldığı Fransa’da konu tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Macron, ötanazi ve yardımlı intihar gibi konularda yasal düzenleme yapılabilmesi için münazaraların yapılması taraftarı olduğunu açıkladı.

Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ötanazi ve yardımlı intihar gibi konulara ilişkin hukuki çerçevede değişikliğe gidilmesini hedeflediği ve bu nedenle ulusal çapta münazara başlatmaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamaya göre bu yıl ekim ayına kadar bir Vatandaş Kongresi oluşturulacak. Önümüzdeki yıl Mart ayına kadar devam edecek olan kongrede alınacak sonuçlar daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

Kongreye ötanazi ve yardımlı intihar gibi konularda uzman ve yetkililer ile vatandaşlar ve siyasetçiler katılacak.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, yapılacak münazaraların hedefi ülkede 2023 yılı sonunda bir yasa tasarısının ortaya çıkartılması olacak.

Fransa'da mevcut yasa ötenaziyi yasaklıyor
Ülkede yasal çerçevede ötanaziye izin verilmiyor. Sadece 2016'da yürürlüğe giren yeni bir yasal düzenlemeyle hastalığının son aşamasında bulunan kişiler için birtakım değişiklikler yapıldı. 

Buna göre hasta, daha önce hazırlattığı beyanla tedavisinin nasıl seyretmesini istediğini belirtiyor ve bu beyan karar aşamasında doktorlar ve yetkililer için bağlayıcı nitelik taşıyor.

Ülkedeki mevcut yasa, tedavisi olmayan hastalıklardan muzdarip hastaların yalnızca derin sedasyonuna izin veriyor, ancak insanların yaşamlarını sonlandırmasına yardımcı olmuyor.

"Ötanazide" hastanın ölümüne sebep verecek müdahale dışarıdan gerçekleştirilirken, "yardımlı intiharda" bu müdahaleyi doğrudan kendisi yapıyor.

Hollanda’da 2021 yılında 7 bin 666 kişi ötenazi ile yaşamına son verdi
Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve İspanya ötanaziye yasal olarak izin veren ülkeler arasında bulunuyor.

Hollanda Bölgesel Ötanazi İnceleme Komitesi tarafından yayınlanan 2021 yılına ait yıllık rapora göre Hollanda’da geçen yıl ötanazi yoluyla yaşamına son verenlerin sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 10,5 artarak 7 bin 666'ya ulaştığı ve şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğu bildirildi.

2022 Nisan ayında yayınlanan raporda bu sayının, 2021'de kayıtlara geçen toplam 170 bin 839 ölüm içerisinde yaklaşık yüzde 4,5'lik bir orana tekabül ettiği belirtildi.

2020'deki toplam ölüm sayıları içerisinde ötanazi oranının yüzde 4,1 olduğuna işaret edilen raporda, Covid-19 salgını sebebiyle artan can kayıplarına rağmen ötanazi oranının yükselmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Rapora göre en çok kanser hastaları ötanazi isterken, bunları Parkinson ile kalp ve akciğer hastaları takip etti.

Komitenin başkanı Jeroen Recourt, rapora ilişkin basına yaptığı açıklamada, insanların ötanaziyi tercih sebebinin "daha iyi bir alternatifin olmaması" olduğunu söylemişti.

Hollanda’da 2002’den beri uygulanıyor
Hollanda'da 2002'de yürürlüğe giren yasa "dayanılmaz ağrılara sahip olan ve iyileşme umudu bulunmayan" kişilere ötanazi uygulamasına izin veriyor.

Aile hekimi tarafından incelenen talep, daha sonra en az bir doktorun daha katıldığı heyet tarafından karara bağlanıyor. Değerlendirme sonucunda ötanazi isteği kabul edilen hastanın solunumu ilaç yoluyla tamamen durduruluyor.

Foto: Frederic Köberl - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.