Fransa’da orman yangını: 110 kişi yaralandı, 400 kişi tahliye edildi
Fransa’da orman yangını: 110 kişi yaralandı, 400 kişi tahliye edildi
İçeriği Görüntüle

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Fransa’da hükümet, düşük gelirli vatandaşlara verilen “Aktif Dayanışma Geliri” (RSA) yardımını kullananlara yönelik denetimleri sıkılaştırma kararı aldı. Yeni uygulamaya göre, 150 euroyu aşan her harcama için belge sunulması gerekecek.

Yeni düzenlemeye göre, aile yardımlarını yöneten kamu kurumu CAF (Aile Yardım Kasaları), bugüne kadar yalnızca rastgele yapılan harcama kontrollerini artık düzenli ve sistemli biçimde yürütecek. Beyaz eşyadan okul malzemelerine kadar, 150 euroyu aşan tüm alışverişler fişiyle birlikte kuruma bildirilecek.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

İş yükü ve bürokrasi artacak
Yeni uygulama, sosyal yardım alanlara önemli bir bürokratik yük getiriyor. Yardım alan her vatandaş, yüksek harcamalarını ayrıntılı biçimde açıklamak, faturaları CAF’a sunmak ve bu belgeleri resmî dosyalara eklemek zorunda kalacak. Bu durum, hem vatandaşlar hem de kurum çalışanları için ciddi bir iş yükü anlamına geliyor.

Şüpheli muamelesi endişesi
Uygulamanın psikolojik etkileri de tartışma konusu. Birçok yardım alıcısı, sürekli denetlenmenin kendilerini “şüpheli” konumuna soktuğunu düşünüyor. Uzmanlara göre bu durum, bazı ihtiyaçların ertelenmesine ya da tamamen vazgeçilmesine yol açabilir. Özellikle kırılgan grupların yaşam kalitesinin daha da düşmesinden endişe ediliyor.

Özel yaşama müdahale tepkisi
Resmî gerekçe, kamu bütçesinin kötüye kullanımını önlemek olarak açıklansa da, sosyal hizmet uzmanları ve yardım kuruluşları, uygulamanın özel yaşama müdahale anlamına geldiğini savunuyor. “Gerekli” ya da “gereksiz” harcama ayrımının kişiden kişiye değişebileceğine dikkat çekiliyor.

Yeni uygulama, Fransa’da sosyal devlet anlayışı ve vatandaş-devlet ilişkisi konusunda da geniş bir tartışma başlattı. Devletin denetim yetkisi ile bireysel özgürlükler arasındaki sınırın nasıl çizileceği merak konusu.
©Sonhaber.eu