Fransa’da, kansere, büyüme bozukluklarına veya bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan ve teflonu da kapsayan “Sonsuz kirleticiler” olarak adlandırılan (per- ve polifloroalkil / PFAS) maddelerin yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısı kabul edildi. Ancak tasarıda yer alan ve teflon mutfak gereçlerini de içeren maddesi çıkartıldı.

Nisan ayı başında çevreci milletvekili Nicolas Thierry tarafından sunulan yasa tasarısı kanserojen olduğu bilinen ve yavaş yavaş parçalanan politetrafloroeten maddesi (PFAS) adı verilen kimyasalların bazı ürünlerde yasaklanmasını içeriyordu. Bu ürünler içerisinde giyim eşyaları, kozmetikler ve yoğun olarak tartışılan mutfak gereçleri de bulunuyordu. 

Fransa’nın en büyük teflon üreticisi Seb grubunun yüzlerce çalışanı, tasarının oylamasından önce ellerinde “Kızartma tavama dokunmayın” yazılı pankartlarla  Ulusal Meclis önünde gösteri yaptı. Üreticiler bir yandan da kulis faaliyetleri yürüttü. 

Sonunda çevreci parlamenterlerin hazırladığı yasa önerisi 186 lehte, 0 aleyhte ve 27 Çekimser oy aldı ve oy birliğiyle kabul edildi. Ancak, mutfak ürünleri ve mutfak aletleri yasaklılar listesinden çıkarıldı. 

Avrupa Parlamentosu’ndan bir ilk: Kadına yönelik şiddet vakalarında ağır cezalar geliyor! Avrupa Parlamentosu’ndan bir ilk: Kadına yönelik şiddet vakalarında ağır cezalar geliyor!

Tasarıyı sunan çevreci milletvekili Nicolas Thierry, revize edilen metnin kabul edilmesinin ardından "bir sanayicinin lobisinin milletvekilleri arasında yankı uyandırmasından" duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Milletvekili yine de tasarının bu haliyle kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı: "Bu metin, kolektif olarak gurur duyabileceğimiz ileriye doğru atılmış ilk büyük adımdır ."dedi.

Kabul edilen yasa tasarısının içeriği
PFAS yasağı, Ocak 2026'dan itibaren kozmetik, balmumu ve tekstil, Ocak 2030’dan itibaren de kilim, halı, kanepe kaplamaları ve dış mekan tekstilleri ürünlerinde geçerli olacak. PFAS içeren ürünlerin üretimi, ithalatı, ihracatı ve satışı yapılamayacak.

Tasarı ayrıca, insan tüketimine yönelik su analizlerinde bu maddelerin varlığının kontrolünün dahil edilmesi yükümlülüğünü getiriyor. Yasa ayrıca PFAS kirliliğine neden olan işletmelerin her 100 gram için 100 euro ödemesini öngörüyor.

Teflon tavalar
“Sonsuz kirleticiler”in en yaygını ve günümüzde hemen her mutfağa giren teflon (PFOA / perflurooctanoic), ilk olarak fransa’da kurulup ABD’de büyüyen kimya devi DuPont tarafından üretildi. Teflonun kanserojen etkisi, ABD’de araştırmacı gazetecilik ve hukuk mücadelesinin de konusu olmuştu. Avukat Robert Bilott'un, DuPont’a karşı verdiği mücadele, 2019’da vizyona giren “Karanlık Sular” (Dark Waters) adlı filmde senaryolaştırılmıştı.  Bu filmin de etkisiyle o günlerden beri teflonun (perfluorooctanoic acid) kanserojen etkisi dünyada tartışma konusu. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.