Euro'nun Dolar karşısındaki değeri Salı sabahı yirmi yılın en düşük noktasına indi. Son zamanlardaki düşüşün muhtemelen Avrupa Birliği'nde olası bir resesyon korkusundan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Salı günü uluslararası piyasalarda, euro dolar paritesi 0.9913'e kadar düştü. Böylece parite 2002 yılındaki 0,9952 seviyesinin altına inerken son 20 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Euro, 1999 yılında piyasaya sürüldüğünde 1 euro 1,17 dolar seviyesindeydi. Bu tarihten sonra euro, dolar karşısında hızla değer kaybetti. Ekim 2000'de euro 0,82 dolara kadar geriledi.

Euro, 2002 yılından 2008'e kadarki süreçte dolara karşı değer kazandı. 2008 yılında 1 euro 1,60 dolara kadar çıkarak rekor kırdı.

Geçtiğimiz yıl 1 euro  1,17 dolardı. Euro/dolar paritesi bu yıl temmuz ayı ortasında da 1,0000 seviyesini test etmişti.

Avrupa’da resesyon korkusu
Geçen yıldan bu yana, Amerika Birleşik Devletleri'nde kısmen faiz oranları Avrupa'dan daha erken yükseldiği için euro istikrarlı bir şekilde düşüş trendine girdi. Avrupa Birliği’nde enerji kıtlığı ve yüksek enflasyonun yol açtığı resesyon korkusu, son zamanlarda euronun dolar karşısında daha hızlı değer kaybetmesine yol açtı.

Yaşanan yüksek enflasyon ve enerji kıtlığı sorunlarının yakın gelecekte ortadan kalması beklenmiyor. Bu duruma en yakın örnek Rusya’dan geldi. Rusya, Kuzey Akım 1 gaz boru hattını bakım nedeniyle önümüzdeki hafta üç gün süreyle kapatacağını duyurdu. Ülkenin bundan sonra Ab için önemli olan boru hattından daha az gaz akışına izin vereceği korkuları artmaya devam ediyor. 

Öte yandan yaşanan savaş nedeniyle oluşan tahıl ve yağ açığının tam olarak giderilememesi gıda maddelerindeki açığın da artmasına neden olacak gibi gözüküyor.

meyeceğine dair korkular var. Cipsler ve gıda maddeleri gibi diğer birçok şeyin kıtlığının da hızlı bir şekilde çözülmesi olası değildir.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın