Eurostat tarafından açıklanan son verilere göre Euro Bölgesi sanayisi haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi haziran ayında aylık bazda yüzde 0,4 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,2 artış gösterdi. Piyasa beklentisi ise sanayi üretiminin aylık yüzde 0,1 azalması ve yıllık yüzde 1,7 artması yönündeydi.

Eurostat verilerine göre bölgede en fazla gerileme yüzde 2,9 ile Hırvatistan’da yaşanırken, Portekiz’de yüzde 2,1 ve İrlanda’da ise yüzde 2 gerileme gözlemlendi. En fazla artış yaşayan ülkelerin başında ise yüzde 4,2 ile Danimarka geldi. Bu ülkeyi Hollanda ve Slovakya takip etti.

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 2, sermaye malı üretiminin yüzde 1,8 ve ara malı üretiminin yüzde 0,5 gerilemesinin etkili olduğu gözlemlenmekte. Buna karşı enerji üretimi ise yüzde 3,2 artış gösterdi.

Tüm Avrupa genelinde ise haziran ayında yüzde 0,2’lik bir gerileme yaşandı. AB'deki sanayi üretimindeki düşüş sermaye malı üretiminin yüzde 1,2, dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 0,4, dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 0,3 ve ara malı üretiminin yüzde 0,1 gerilemesinden kaynaklandı. Enerji üretimi ise yüzde 1,5 yükseldi.

© SONHABER.NL