Suriye’de yaşanan son gelişmeler yaklaşan savaşın ayak sesleri olarak değerlendiriliyor. İngiltere’de yayınlanan Times gazetesi Suriye’ye silah ve asker yığan Rusya’nın Lazkiye’de yeni bir iniş pisti inşa ettiğini yazdı. Suriye’deki muhalif gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırılan habere göre pist, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a bağlı birliklerin kalelerinden Lazkiye’deki Hamim’de inşa ediliyor. Pistin büyük kargo uçaklarının inişi için yapıldığı ve diğer iki havaalanındaki pistlerin de genişletildiği haberde aktarılan detaylar arasında.

KALE GİBİ

Gazeteye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden Rami Abdülrahman, havaalanının kale gibi korunduğunu aktardı. Haberde Abdülrahman’ın “Ağır silahlı Rus güvenlik güçleri sivil ve askeri personeli inşaat alanından uzak tutuyor. Kaynaklarımız ayrıca inşaat işçilerinin aceleyle asfalt pisti inşa ettiğini gördü. Ayrıca dev depolar inşa etmeye başladılar” sözlerine yer verildi.

MUHALİFLER SALDIRDI

Yeni pistler ve antrepolar inşa edildiği iddia edilen Hamim askeri havaalanına muhaliflerce saldırı düzenledi. İslam Ordusu tarafından üstlenilen ve grad füzeleri kullanılarak düzenlenen saldırı, havaalanında hasara yol açtı.

BÖLGE SİLAHLANIYOR

Gelişmeler bölgedeki gerginliği ve riskleri arttırırken petrol zengini körfez ülkeleri de silahlanmaya başladı. Kuveyt’in 28 adet Eurofighter Typhoon siparişi verdiği açıklandı. ABD’li yetkililer ise bölgede artan çatışma riskine dikkat çekerken her ne olursa olsun Esadlı çözümün sözü bile edilmiyor. Başkan Barack Obama’nın DEAŞ İle Mücadele Küresel Koalisyonu’ndaki Özel Temsilcisi John Allen, Esad’ın çözümün bir parçası olamayacağını söyledi.

YIĞINAĞA DEVAM

Rusya’nın bölgeye yeni füzeler ve çok sayıda asker yollamaya devam ettiği belirtiliyor. Times’ın Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre Rusya, bölgeye zırhlı araçların yanı sıra çok sayıda SA-22 uçaksavar füzesi de yolladı.

RUSLAR’DAN TATBİKAT

Rusya Silahlı Kuvvetleri ise 2015 yılının en kapsamlı askeri tatbikatına başladı.”Merkez-2015” isimli tatbikat, 95 binin üzerinde asker, 170 uçak, 20 gemi ve 7 binin üzerinde askeri teçhizatla gerçekleşiyor.

ÇATIŞMA RİSKİ TIRMANIYOR

Star gazetesine son gelişmeleri değerlendiren Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin, bölgedeki en büyük riskin NATO güçleri ile Rusya’nın karşı karşıya gelmesi olduğunu söyledi. Rusya’nın yeni pistler inşa etmesi ve bölgeye yaptığı silah sevkiyatlarına dikkat çeken Caşin, “Rusya geri adım atmıyor. NATO durumu dikkatle izliyor. Çatışma ihtimali çok ciddi. Suriye’de ateşe girmesi Rusya’yı zor durumda bırakır” şeklinde konuştu.

Kaynak : Star