Eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib ve bazı Suriyeli muhaliflerin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile Katar'da bir araya geldiği bildirildi.

Hatib'in başkanlığını yürüttüğü "Suriyetü'l Üm Hareketi"nden yapılan açıklamada, Muaz el-Hatib ile kurucusu olduğu Suriyetü'l Üm'ün bazı üyelerinin, Katar'ın başkenti Doha'da Bogdanov ile görüştüğü belirtildi.

RUSYA TALEP ETTİ

Görüşmenin Rusya'nın talebine binaen gerçekleştiği bilgisi verilen açıklamada, "Toplantıda bölgesel ve uluslararası arenada yapılan son ittifaklar başta olmak üzere Suriye'deki ve bölgedeki durumun ele alındığı" ifade edildi.

Rusya tarafının Suriye topraklarının bütünlüğünden yana olduğunu, siyasi çözüme destek verdiğini ve müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini görüşmede vurguladığı aktarılan açıklamada, Hatib ile diğer muhalif temsilcilerin ise "Halep, İdlib ve Şam kırsalı başta olmak üzere Suriye'deki tüm hava saldırıları ve askeri operasyonların durdurulması, kuşatma altındaki bölgelerden ablukanın kaldırılması, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı kararı ve insan hakları hukuku gereğince insani yardımların girişine izin verilmesi gerektiğini" belirttiği kaydedildi.

MUHALİFLER YOKSA ANLAŞMA DA YOK

Uluslararası toplum ve bölge ülkeleriyle Suriye halkı ve devrimci güçlerin katılmadığı hiçbir anlaşmayı imzalamayacaklarını belirten muhaliflerin, siyasi geçiş süreci ve çözüm için BMGK'nın 2118 ve 2254 sayılı kararlarının uygulanması çağrısında bulunduğu bilgisi verilen açıklamada, muhaliflerin Suriye halkının sıkıntılarının giderilmesi, diktatörlüğün son bulması ve rejimin sembol isimlerinin gitmesiyle sonuçlanacak gerçek bir siyasi uzlaşı sürecinin Rusya tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade ettiği duyuruldu.

RUSYA'DAN HENÜZ SES YOK

Açıklamada ayrıca, Suriyetü'l Üm'ün "terörü" temsil eden hiçbir Suriyeli tarafla pazarlığı kabul etmediği, İran ve Hizbullah başta olmak üzere Suriye'deki yabancı askeri güçleri ve tekfirci grupları reddettiği ifade edildi.

Rusya'dan ise konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

YILDIRIM 'ŞAŞIRMAYIN' DEMİŞTİ

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ''Önümüzdeki 6 aylık süre içerisinde Suriye konusunda kayda değer gelişmeler yaşarsak şaşmayın" ifadelerini kullanmıştı.

AA