Sokaklarda yaşamak hayvanlar için riskler barındırıyor. Sokak hayvanlarının açlık, hastalık, başka hayvanların saldırısına uğrama ve yol kazalarında ölme ya da yaralanma riski oldukça yüksek. Bunun yanı sıra gerekli önlemler alınmazsa insan sağlığı için de riskli bir durum oluşmaya başlıyor.

Ülkelerin; sokaklarda yaşayan köpeklerin taşıdıkları hastalıklar, saldırganlık durumu ve bölgesini koruma içgüdüsü ile bulundukları bölgenin endemik canlılarına da zarar verme potansiyeline karşı aldığı önlemler de değişiklik gösteriyor. İngiltere ve Amerika gibi bazı ülkelerde sokaktan alınan hayvanlar belirli bir müddet sonra uyutuluyor. 

Hollanda ise yıllardır uyguladığı politikalarla ülkedeki sokak köpeği sayısını, köpekleri itlaf etmeden sıfırlamayı başardı. 

Hollanda’da, 19. yüzyılda uygulanmaya başlayan köpek vergisi nedeniyle  zaten çok sayıda sokak köpeği olan sokaklara, vergiyi ödemek istemeyen sahiplerin bıraktıkları yeni köpekler eklendi. Bu durum sokaklardaki köpek sayısını artırınca harekete geçen hayvan hakları savunucuları, 1864’de Hollanda Hayvanları Koruma Derneğini kurdu.

Derneğin o günden bu yana yaptığı girişimlerle sokak hayvanları sayısı sıfırlandı. Ülkede geçtiğimiz yüz yıl içerisinde sokaklarda yaşayan hayvanlar  toplanıp, kısırlaştırıldı ve üremelerinin önüne geçildi. Hollanda'da bugün petshoplarda satılan hayvanlar büyük vergilere tabi tutuluyor. Hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin çoğu ise barınaklardaki hayvanları sahipleniyor.

Hollanda'daki barınak hayvanları düzenli olarak bakılıyor, aşılanarak hastalık kapmaları ve yaymaları engelleniyor.

DSÖ: Dünya genelinde 600 milyona yakın sokak hayvanı var
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Sıfır Sokak Hayvanı Projesi ve Hayvan Evsizliği Endeksi raporlarına göre, dünya genelinde 600 milyona yakın sokak hayvanı olduğu düşünülüyor. 

Bu hayvanların bir kısmını evden kaçan ya da sokağa terk edilen sahipli köpekler ile sahipli köpeklerden doğup terk edilen yavrular oluştururken, önemli bir kısmını ise sokak hayvanlarından doğan yeni nesil oluşturuyor.

Almanya merkezli Sıfır Sokak Hayvan Projesi'nin araştırmalarına göre; bir sokak hayvanı bazen 14 yavru doğurabiliyor ve özellikle dişi köpekler, senede iki kere doğurabiliyor.

Hayvan Evsizliği Endeksi'nin 9 ülkede hazırladığı rapora göre Hindistan ve Çin en çok sokak hayvanı bulunan ülkeler olarak dikkati çekiyor.

Hindistan tahminen 80 milyon sokak hayvanının yaşadığı bir ülke olarak ilk sırada yer alırken ülkede yaklaşık 10 milyon sahipsiz kedi, 62 milyon da sahipsiz köpek olduğu düşünülüyor.

Çin'de ise 52 milyon sokak kedisi ve 20 milyon sokak köpeği bulunduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 3 milyon sokak hayvanının da barınaklarda bulunduğu Çin'i toplamda 48 milyon sokak hayvanı olan ABD takip ediyor.

Nüfusuna oranla en çok sokak hayvanı bulunan ülke ise Yunanistan. Yaklaşık nüfusu 11 milyon olan Yunanistan'da yaklaşık 2 milyon kedi, 700 bin köpek sokaklarda yaşıyor, barınaklarda  ise 140 bine yakın sahipsiz hayvan bulunuyor.

İngiltere ve ABD'de sahipsiz hayvanlar uyutuluyor
İngiltere'de Hayvan Evsizliği Endeksi'ne göre 1,1 milyon sokak hayvanı olduğu tahmin edilirken bunun yalnızca 67 binini köpekler oluşturuyor. Ülkede sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalar yürüten Mavi Haç verilerine göre, İngiltere'de her yıl sokaklardan 100 bin köpek toplanıyor.

Yerel belediyelerin elinde olan sokak hayvanı yönetimi kapsamında, bir köpek sokaktan alındıktan sonra barınaklara yerleştiriliyor, hastalığı varsa tedavi ediliyor. Köpeğin bulunduğu bölgedeki otoritelere, bulunan köpekle ilgili bilgi verilirken sokak hayvanlarına yönelik dernek ve vakıflar da bilgilendiriliyor.

Bulunan köpekler 1 hafta içinde sahibi tarafından alınmaz, başka bir kişi, kurum ya da dernek tarafından sahiplenilmezse uyutuluyor. ABD'de ise bu süre eyaletlere göre değişse de sonucu yine İngiltere'deki gibi oluyor.

Mikroçip, kaybolan ya da terk edilen hayvanların sahibini bulmayı kolaylaştırıyor
Hayvan hakları örgütlerinin sokak hayvanı sayısının azaltılması ve ölümlerinin önüne geçilmesi için yaptığı tavsiyelerin başında, sorumlu hayvan sahibi olmak yer alıyor.

Gerekli sağlık kontrollerini yaptırma, mikroçip taktırma ve kısırlaştırma gibi sorumlulukları bulunan hayvan sahiplerinin, bunları yapmadığı takdirde ceza alması da yapılan tavsiyeler arasında.

Özellikle mikroçip taktırmanın ve iletişim bilgileri olan bir tasma takmanın önemine vurgu yapan Sıfır Sokak Hayvanı Projesi, mikroçiple kaybolan bir hayvanın sahibine kolaylıkla ulaştırılacağı, terk edilmişse de sahibinin bulunarak cezalandırılabileceğine işaret ediyor.

Tavsiyelerden bir diğeri ise kısırlaştırmayı ihmal etmemek. Bu şekilde hem sahip olunan hayvanların istenmeyen üremesinin önüne geçiliyor hem de sokakta yaşayan hayvanların sayısı azalıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.