Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki günlük Hollanda ziyareti kapsamında Hollanda Ekonomik İşler ve İklim Politikası Bakanı Micky Adriaansens ve Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher ile bir araya geldi. Bakan Bolat daha sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türk işverenlerle bir araya geldi. 

Bolat burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
"Son yıllarda Türk şirketleri rekabet güçlerini arttırarak Avrupa ile ticarette ilerleme kaydettiler. Avrupa Türkiye için çok önemli. Bu pazarlarda kalıcı bir varlığımız var. Türk şirketleri tedarik zincirlerinde önemli bir ağırlığa sahip. Türkiye sadece parça ve makine üreten bir ülke değil, coğrafi konumu sayesinde ürünleri Avrupa'ya çok kısa sürede ulaştırabilecek lojistik güce de sahip. Dünya standartlarındaki rekabet gücü ve üretim kapasitesinin yanı sıra Türk sanayisi AB ile gümrük birliği ve ticari ilişkilerin yenilenmesi konusunda da başarılı olmuştur. Avrupa Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybetmemiz mümkün değil. Biz bu pazarlarda kalıcıyız, kalıcı olmak zorundayız. Geçen yıldan bu yana 200 milyar dolarlık bir ticaretimiz var ve bu dengeli bir ticaret. Geçen yıl 9 milyar dolar fazla verdik. AB'nin Türkiye'de turizmde %65, ihracatta %41, ithalatta %26 ve doğrudan yatırımda %65 payı var. İlişkilerimizi düzenli ve yapıcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Hükümetlerimiz her zaman bu politikayı izlemiştir.

Gümrük Birliği yenilenmeli̇

bakan bolat (1)

"AB Komisyonu'nun 'AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerinin durumu' başlıklı raporunda AB liderlerine Türkiye ile ticareti geliştirmeleri de tavsiye ediliyor. Raporda, Türkiye ile gümrük birliğinin hizmetleri de kapsayacak şekilde yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları sağlanması gibi hususlar yer alıyor. Hollanda da Türkiye ile ticari ilişkilerini özellikle turizm, enerji ve hizmet sektörü gibi alanlarda geliştirmek istiyor. Hollanda ile resmi diplomatik ilişkilerin başlamasının üzerinden 99 yıl geçti. Önümüzdeki yıl 100. yıl olacak ve bunun için her iki tarafta da özel programlar düzenlenecek. İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi 12,5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup, bunun 3,5 milyar ABD Doları Türkiye lehinedir."

“Araç akışları genişletilmeli”

büyükelçi

Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal şunları söyledi: "Yıllar önce işçi olarak geldiğiniz ülkelerde işveren konumuna gelmiş olmanızdan gurur duyuyoruz. Ayrıca yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığına sahip olduğunuz için oy kullanma hakkına da sahipsiniz. Dolayısıyla siyasete katılabiliyor ve söz sahibi olabiliyorsunuz. Gençlerimiz eğitime önem vererek önemli mevkilere geliyorlar. İşverenlerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla toplantılar yapıyoruz, sorunlarımızı birlikte çözmeye her zaman hazırız."

DTİK Avrupa Temsil Heyeti Başkanı Turgut Torunoğulları, "Avrupa'da yaşayan bizler, kültürel faaliyetlerimizi daha da genişleteceğiz ve gençlerimizi siyasete ve iş dünyasına daha fazla katılmaları için teşvik edeceğiz. Sayın Bakanım, Avrupa'daki Türklerin sizden bir ricası var; önceki hükümetle yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye'ye giden araçların iki yıl kalması uygun görüldü. İnsanlarımız her iki yılda bir araçlarıyla yurt dışına gitmek zorunda kalıyor ve mağdur oluyorlar. Biz ülkemizde daha fazla yaşamak istiyoruz. Herkes aracının beş yıl Türkiye'de kalmasını istiyor. Bu yurt dışındaki vatandaşlarımız için önemli. Hatta vergisini, sigortasını Türkiye'de ödeyelim, ülkemize ekstra gelir olsun. Bir diğer konu da ev sahibi olmak. Emekli vatandaşlarımız da Türkiye'deki TOKİ konutlarından yararlanmalı."

Nail Olpaktoki  toplantı DEIKDeik toplantı

Kaynak: Mustafa Koyuncu - Hürriyet

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş