Gün içerisinde yemek saatlerini sınırlamak tip 2 diyabetli yetişkinlerde olumlu bir etki yaratıyor. Maastricht Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, günde yemek yeme saatini en fazla on saat ile sınırlayan tip 2 diabet hastalarını kan şekerinin düştüğünü tespit etti.
Maastricht Üniversitesi adına açıklama yapan araştırmacı Charlotte Andriessen, Amerika’da yapılan bir araştırmada, ortalama bir insanın günde yaklaşık 15 saat yemek yediğinin tespit edildiğini, bu çalışmanın takibinde, katılımcılardan yiyecek alım sürelerini 10 saate indirmelerinin istendiğini belirtti.
Bunun sonucu olarak insanların diyetlerini bilinçli olarak değiştirmeden daha fazla kilo verdiğinin görüldüğünü belirten Andriessen, beş haftadan fazla süren bir başka kontrollü çalışmanın, gıda alımının altı saat içinde olması durumunda, tip 2 diyabet riski yüksek olan kişilerin insülin duyarlılığının arttığının tespit edildiğini aktardı.
Asıl soru: Tip 2 diyabetli için faydası ne?
Burada asıl sorunun “bu araştırmanın tip 2 diabetli biri için ne ifade ettiği” olduğunu belirten Andriessen, sonuçları görmek için Zaman Kısıtlı Aralıklı Beslenme (Time-Restricted Feeding TRE) olarak bilinen ve aralıklı oruç mantığında yürütülen bir araştırma yaptıklarını dile getirdi.
10 Saat ile sınırlandırıldı
TRE araştırması sırasında katılımcılardan üç hafta boyunca yemeklerini günün on saati içinde sınırlamaları istendi. Akşam 18:00’den sonra su, sade kahve veya süt ve şekersiz çay dışında hiçbir şey yiyip içmelerine izin verilmedi. Kontrol aşamasında ise katılımcılara normal diyetlerini 14 saate yaymaları talimatı verildi.
Gıda Günlüğü
Katılımcıların hem ilk etap hem de daha sonra yapılan kontrol etabında aşağı yukarı aynı miktarda yediklerinden emin olmak için bir günlük tutmaları istendi. Her katılımcı günlüğüne ne yediğini ve ne zaman yediğini not etti.
TRE bazlı araştırmada katılımcılar normal şartlarda uyguladıkları diyetlerini değiştirmedi. Sadece gün içinde yeme sürelerinde değişiklik yapıldı.
Üç hafta süren araştırmada katılımcılar 14 gün boyunca her gün, 15 dakikada bir kan şekeri ölçümü yaptı. Araştırma esnasında 2 gün üniversitede kalan katılımcıların bu süre içinde enerji tüketimi ile yağ, şeker ve protein tüketimine bakıldı, ayrıca hepatik glikojen (Karaciğerde şeker depolanması) ölçümleri yapıldı.
Sonuç sevindirici
Çalışma sırasında yapılan tüm ölçümler sonunda “gün içinde bir süre yemek yememenin, kan şekeri seviyesinin düşmesine neden olduğu” tespit edilmiş oldu.
Andriessen araştırmanın gerçekten olumlu sonuçlar verdiğini belirtirken “Bu nedenle çalışmamız, TRE'nin tip 2 diyabetli erişkinlerde şeker kontrolünü iyileştirmenin güvenli ve uygulanabilir bir yolu olduğunu göstermektedir.” dedi.
Andriessen ayrıca bu çalışmada kan şekerinin nasıl düştüğünü ve TRE'nin etkisinin uzun vadede ne olduğunu tam olarak araştırmak için daha fazla ve daha uzun çalışmalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Zaman Kısıtlı Aralıklı Beslenme (Time-Restricted Eating)
Zaman kısıtlı beslenme; 24 saatlik zaman diliminde belirli bir saat aralığı boyunca beslenmeye izin verip, geri kalan saatlerde beslenmeye ara vermeyi gerektiren bir türdür. Besin alımına sadece belirli zaman dilimlerinde izin vererek açlık aralıklarının oluşmasını sağlamaktadır ve besin tüketim miktarını değiştirmeye yönelik herhangi bir uygulama yapma amacı bulunmamaktadır. Diğer aralıklı beslenme türlerine göre normal yeme düzenine en yakın olan formdur ve aralarındaki en temel fark zaman kısıtlı beslenmenin serbest beslenme günlerine izin vermeyip tamamen aralıklı beslenme günlerinden oluşmasıdır.
Araştırma sonuçları için bu linki ziyaret edebilirsiniz.
Foto: Sonja Langford - Unsplash
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın