Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgesinden Hollanda’daki yakınlarının yanına gelmek isteyen vatandaşlar, bakanlığın bu kişilere öncelik verileceğini açıklamasına rağmen hala haftalarca beklemek zorunda kalıyor. Şuana kadar kaç kişiye vize verildiği ise bilinmiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir aydan uzun bir süre geçti. Geçtiğimiz ay içerisinde Almanya’dan sonra Hollanda da deprem bölgesinde gelecek vatandaşlar için öncelik verileceğini açıkladı. Geçtiğimiz hafta Alman yetkililer tarafından yapılan açıklamada şuana kadar 2 bin 658 depremzedeye vize verildiğini açıkladı. Ancak Hollanda bu konuda sessizliğini sürdürüyor.
Türkiye ve Suriye'den yüzlerce aile geçici olarak Hollanda'daki akrabalarının yanında kalmak için vize başvurusunda bulundu. Dışişleri Bakanlığı vizelerin verildiğini teyit ediyor ancak kaç kişiye vize verildiği konusunda rakam belirtmiyor.
Hollanda’daki bazı avukatlar, yalnızca birkaç kişinin Hollanda'daki yakınının yanına geçici olarak gelmesine izin verildiğini ve genelde yapılan başvuruların haftalar boyunca bekletildiğini belirtiyor.
Hollanda’da gelmek için vize başvurusu yapacak olan kişilere en fazla 90 günlük vize veriliyor. Bu kişilerin tüm masrafları Hollanda’daki yakınları tarafından karşılanmak zorunda ve sadece birinci ve ikinci dereceden akrabalığı olan depremzedeler vize alabiliyor.
Birinci ve ikinci derecede akraba olanların dışında (anne, baba, çocuk, kardeş, dede gibi) kalan depremzedeler yani amca, dayı, teyze ve kuzenler, depremzede dahi olsa öncelik hakkına sahip değil. Ayrıca vize başvurusu için depremzedelerin Ankara veya İstanbul'daki konsolosluklara başvuru yapması gerekiyor.
Avukatlar işlemlerin çok yavaş ilerlediğini belirtiyor
Kamu yayıncısı NOS’e açıklamalarda bulunan bazı avukatlar depremzedelere vize önceliği verilmesinin yerinde bir uygulama olduğunu ancak pratikte bu işlemlerin çok yavaş işlediğini ve şuana çok az depremzedeye vize verildiğini belirtiyor.
Avukat Özkara konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye'ye evrak göndermek, konsolosluktan randevu almak ve vize işlemleri haftalarca sürüyor.” dedi. Yaklaşık 40 aileye vize konusunda yardım ettiğini belirten Özkara şuana kadar sadece 2 vize başvurusunun olumlu sonuçlandığını aktardı.
Onlarca aileye vize konusunda yardımcı olmaya çalışan diğer bir avukat Bahattin Aydin ise ”Belediyeden randevu almak birkaç gün hatta bir hafta sürüyor. Bundan sonra, belgelerin Türkiye'ye posta yoluyla gönderilmesi gerekiyor ki bu da yaklaşık bir hafta sürüyor.” dedi. Aydın özellikle Hollanda'daki ailelerin gelecek depremzede yakını için sağlamak zorunda olduğu mali garanti konusunun vize başvurularında gecikmelere yol açtığına dikkat çekti.
Avukat Elmas Ceylan da depremzedelere öncelik verilmesinin gerçekten güzel bir jest olduğunu ancak işlemlerin beklenenden daha ağır yürüdüğünü belirtti.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.