Askerler, '' Bosna'da bize gerçekleşmesi imkansız bir görev verdiler. Ne Bosnalılara yardım edebildik ne de kendimizi koruyabildik '' ifadesini kullanarak Sırplara karşı Bosnalıları korumaları gerekirken 8400 Müslüman erkek ve çocuğun katledilmesine seyirci kaldıklarını itiraf etmiş oluyorlar.
Devletin yanlış bir karar aldığını o karmaşaya gönderilmelerinin hiç bir şey ifade etmediğini aktaran askerler, kendilerinin de orada savunmasız kaldıklarını ve bu nedenle devletin artık sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirttiler.
Askerlerin avukatları Michael Ruperti ve Klaas Arjen Krikke davanın bağımsız bir mahkemede görülmesini istedi. Askerlerin özellikle, kalıcı ruhsal ve sosyal travmalar yaşadıklarının yanı sıra maddi sorunlarla boğuştukları bildirildi. Bu durumun sorumlusunun devlet olduğunu vurgulayan avukatlar, bir an önce bu askerlerin haklarının verilmesi için uğraştıklarını ifade ettiler.
Savunma Bakanlığı da görevin imkansız olduğunu kabullenmiş ve böylelikle Hollanda askerlerini mağdur gösterip '' zaten yapabilecekleri birşey yoktu '' düşüncesiyle Bosnalı Müslümanlara yapılan soykırımdan dolayı yargılanmalarının önü kesilmesinin hedeflendiği tahmin ediliyor.
SONHABER.EU