BioNTech, Covid-19'a karşı mRNA tabanlı aşı Comirnaty'nin kalıcı yan etkiler bıraktığı iddiasıyla Almanya'da yargılanacak. Aşıyı alan bir sağlık çalışanı, kalp ritmi bozuklukları ve "beyin sisi" yaşadığını iddia ederek 150 bin euro tazminat talep ediyor.

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu Mainz merkezli şirket, yarın Almanya'da yargılanacak. İki hukuk firması, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Açıklamada, müvekkillerin sağlığında “sürekli hasar” olduğu ve tazminat davası açıldığı belirtildi.

Aşı beyin sisine yol açtı
Orta yaşlı bir sağlık çalışanı olan anonim kadın, aşı olduktan sonra kalp ritminde değişiklik ve "beyin sisi" yaşadığı belirtildi. Yarın başlayacak yargı sürecinde kadın, BioNTech'ten 150 bin euro tazminat talep ediyor.

Hamburg'da yerel mahkemede görülecek dava, bu tür iddiaların yüzlercesinden biri ve iki hukuk firması tarafından açılan davalarda 1 milyon euroya kadar tazminat talep edildi.

BioNTech tarafından geliştirilen Comirnaty isimli aşı, Pfizer ile birlikte üretilip dağıtılsa da, Almanya'daki davaların BioNTech'e açıldığı bildirildi.

Bazı iddialara göre, Rogert & Ulbrich’in ortağı Tobias Ulbrich, daha önce Amerikalı milyarder Bill Gates’in “Almanya nüfusunu 27 milyona düşürmek için tüm ülkenin aşılanmasını istediğini” öne sürmüştü. Ancak, Bill Gates bu iddiaları reddetti.

Financial Times’a konuşan Ulbrich, Alman medyasının kendisini komplo teorisyeni gibi resmettiğini fakat bunun gerçek olmadığını söyledi. Öte yandan son dönemde yapılan araştırmalarda Covid-19 aşılarının yan etkileri olduğu fakat bunun çok nadiren görüldüğü de belirtildi. Bu yan etkiler arasında nörolojik komplikasyonlar ve miyokardit olarak da bilinen kalp rahatsızlığının bulunduğu aktarıldı.

BioNTech ise iddiaları yalanlarken, üretilen aşıların güvenlik kontrollerinin yapıldığını duyurdu. BioNTech yetkilileri, “Açılan davada davacı ve avukatları, corona virüsü aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağ gösteremedi” ifadesini kullandı.

Financial Times, BioNTech’in davayı kaybetmesi durumunda doğrudan şirkete yönelik maddi bir hasarın oluşmayacağının altını çizerken, Avrupa Birliği’nin yasal olarak aşı üreticilerini koruduğunu ve davanın olası bir kaybı durumunda ise hükümetlerin suçlanabileceğini aktardı.

Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller isimli hukuk şirketleri, maddi kazanç elde etmek için insanların endişelerini sömürdüklerine yönelik iddiaları ise yalanladı.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran