Belçika’nın Valonya bölgesinde daha önceden başlayan ve geçtiğimiz yıl Aralık ayında da Flandre bölgesinde uygulamaya giren SMA (Spinal Muscular Atrophy) erken tarama yöntemi, birçok bebeğin hastalık teşhisi konmadan tedavisine başlanmasını sağlıyor.

Belçika medyası VRT NWS'nin bildirdiğine göre, son beş ay içerisinde Flandre bölgesinde 3 yeni doğan bebeğe SMA teşhisi konuldu. Haberde, Aralık ayından bu yana bölgede doğan tüm bebeklere erken tarama sisteminin uygulandığı belirtildi.

UZ Antwerpen Hastanesi Çocuk Hastalıkları Profesörü François Eyskens  VRT’ye yaptığı açıklamada "Bu beklenen bir sayı. Hastalığın 10.000'de 1 görülme oranına ve alınan verilere dayanarak, Flandre'da yılda altı ila yedi hasta ile karşılaşacağımızı tahmin ediyorduk Dolayısıyla beş ayda üç hasta bulmak bu beklentiye uygun.” şeklinde ifade kullandı.

Yeni doğan bebeklerde uygulanan erken tarama sayesinde, bu hastalıktan mustarip olan bebekler hızla tedavi sürecine alınabiliyor. 

Profesör Eyskens, bir çocuğa klinik olarak tanı konulduğunda, tedavide genellikle geç kalındığını belirtirken, “Bu yüzden, semptomlar başlamadan önce yapılan yenidoğan taraması çok önemlidir.” dedi.

Habere göre, SMA için yapılan tarama sonucu anormallik gösterdiğinde işler hızlanıyor. Böyle bir durumda ailenin, bebekleri ile birlikte 24 saat içerisinde bir Nöromüsküler Referans Merkezine gitmesi bekleniyor. Burada tanıyı doğrulamak ve SMA tipini belirlemek için genetik testler yapılıyor.

Profesör Eyskens gen terapisinin 2021’den bu yana geri ödeme kapsamında olduğunu belirtirken, "Bu gen terapisi en iyi şekilde çocuk altı haftalık olmadan önce uygulanır ve biz bunu başardık. Başka bir geç başlangıçlı SMA formunda, gen tedavisi verilmez, ancak çocuk daha sonra çok yakından takibe alınır” dedi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.