Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Belçika'da 1 Mayıs 2025 itibarıyla satışa sunulan bulaşık makineleri, elektrikli süpürgeler, çim biçme makineleri, yüksek basınçlı temizleyiciler ve dizüstü bilgisayarlar için artık bir “tamir edilebilirlik puanı” uygulanmaya başlandı. Bu etiket, ürünlerin ne kadar kolay tamir edilebileceğini 1 ile 10 arasında bir puanla gösterecek.
Fransa’nın ardından bu uygulamayı hayata geçiren ikinci Avrupa ülkesi olan Belçika, hem tüketiciyi bilinçlendirmeyi hem de üreticileri daha tamir dostu ürünler geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Uygulamanın ilerleyen dönemde elektrikli bisikletler ve tabletler gibi diğer cihazları da kapsaması bekleniyor.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Tamir puanı nasıl belirleniyor?
Puanlama; ürünün parçalarının kolayca sökülüp sökülemediği, yedek parçaların bulunabilirliği ve fiyatı, tamir kılavuzlarının mevcut olup olmadığı gibi kriterlere dayanıyor. Satıcılar, bu puanı hem internet sitelerinde hem de mağazalarda ürün fiyatının yanında göstermek zorunda. Ayrıca müşteriler, bir QR kod veya bağlantı aracılığıyla puanlamanın nasıl yapıldığını ayrıntılı şekilde inceleyebilecek.
Nerede tamir ettireceksiniz?
Elinde bozuk cihazı olan ancak nerede tamir ettireceğini bilmeyenler için Repair&Share derneği “herstelmij.be” adlı bir internet platformu kurdu. Bu sitede gönüllülerin çalıştığı repair café’lerden bağımsız tamirciler ve mağazalara kadar 1.200’den fazla tamir merkezi harita üzerinde listeleniyor.
Yeni alınan cihazlarda arıza ilk iki yıl içinde meydana gelirse, tamirat yasal garanti kapsamında ücretsiz yapılmak zorunda. Ancak garanti süresi dolmuşsa, tüketiciler genellikle ürünün yenisini almakla tamir ettirmek arasında fiyat karşılaştırması yapıyor. Uzmanlara göre, tamir ücreti ürünün yeni fiyatının yüzde 30’unu geçerse, çoğu kişi yenisini almayı tercih ediyor.
©Sonhaber.eu