Belçika Trabzonlular Derneği'nin Charleroi kentinde düzenlediği Bahar Dostluk Festivali'nin 19'uncusunda katılımcılar, Karadeniz türküleri eşliğinde horon tepti, bölgenin özgün lezzetlerini tattı.

Belçika Trabzonlular Derneği Başkanı Adnan Demir'in ev sahipliğinde yapılan etkinlik, Charleroi kentinin Gilly bölgesinde gerçekleştirildi. Bu yıl 19'uncusu yapılan festivale, başta Trabzonlular olmak üzere Belçika'nın her bölgesinden Türk aileler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Türk toplumunun ileri gelenleri katıldı. Etkinlikte iş gücü anlaşmasıyla Türk toplumunun Belçika'ya göçünün 60'ıncı yıl dönümü de kutlandı.

Dostluk ve kardeşlik mesajları
Belçika Trabzonlular Derneği Başkanı Adnan Demir, festivale sadece Trabzon ve Karadeniz bölgesinden değil, Türkiye'nin her bölgesinden katılanların olduğunu belirterek dostluk ve kardeşlik mesajı verdi. Charleroi Trabzonlular Derneği Başkanı Salih Atasever de Fransızca olarak bir selam konuşması yaptı. 

bahar festivali

Festivale onur konuğu olarak katılan T.C. Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, "Belçika’nın pek çok yerinde düzenli olarak vatandaşları bir araya getirmeyi amaçlayan ve gelenekleşen bu festivalde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Busene Belçika – Türkiye iş gücü anlaşmasının imzalanmasının 60. Yıl dönemi kutluyoruz.  60. Yıl önce bu ülkeye kalmak için değil, döneriz diye gelmişlerdi. Ama yıllar sonra burada hayat kurdular. Çocukları, torunları oldu. Burada kaldılar. Bizlere düşen geçtiğimiz  60 yılın nasıl geçtiğini hıç unutmadan, kendi kültürümüzü ve değerlerimizi sahip çıkmaktır” dedi.

Avrupa'da hız sınırlarını aşan sürücüler için yeni uyarı sistemi Avrupa'da hız sınırlarını aşan sürücüler için yeni uyarı sistemi

Eğitim ve kültürel etkinlikler
Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Hümeyra Altun Kıran ise, "Geçtiğimiz yıl Belçika’da göreve başladığım zaman ilk katıldığım etkinlik Belçika Trabzonlular Derneği’nin düzenlediği bu festival oldu. Bu sene Türklerin Belçika’ya gelişinin 60. yılını kutluyoruz. Bu çerçevede Trabzonlular Derneği’nin başlattığı resim yarışmasına biz de müşavirlik olarak katılım hususunda destek verdik. Eğitim Müşaviri olarak çocukların Türkçe dersleri almalarını ve Türk kültürünün unutulmamasını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün burada Belçika'ya göçün 60. yıl dönümü nedeniyle resim yarışmasına katılan öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edilmesi çok güzel bir an oldu" ifadelerini kullandı.

Resim yarışması ve ödüller
Festivalde Belçika’daki Türklerin dününü ve bugününü anlatan resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Belçika Trabzonlular Derneği Başkanı Adnan Demir, Sonhaber.eu’ye yaptığı açıklamada festivale sadece Trabzon ve Karadeniz bölgesinden değil, Türkiye’nin her bölgesinden katılanların olduğunu vurgulayarak dostluk ve kardeşlik mesajı verdi. Etkinlikte hamsi başta olmak üzere tereyağı, karalahana dolması gibi pek çok Trabzon lezzeti tanıtıldı.

Karadeniz ezgileri coşturdu
Festival, Karadenizli sanatçı Selçuk Balcı’nın kemençe eşliğinde söylediği Karadeniz türküleriyle sona erdi. Katılımcılar kemençe eşliğinde horon tepti, Karadeniz türkülerini dinledi. 

bahar festivali 01

Etkinliğe başta Trabzonlular olmak üzere Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Hümeyra Altun Kıran, Brüksel ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Ovalı, Belçika Muharip Vakfı Temsilcisi Kadir Umut Demir ve birçok seçkin davetli katıldı. Bu yıl 19'uncusu düzenlenen festival, katılımcılarına hem kültürel hem de sosyal bir deneyim sunarak, Türk toplumunun Belçika'daki varlığını ve katkılarını bir kez daha gözler önüne serdi.

bahar festivali 03bahar festivali 02bahar festivali 04bahar festivali 05
Haber ve fotoğraflar Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş